cbwaller 22

El governador de la Reserva Federal (Fed), Christopher Waller, ha assenyalat que el banc central nord-americà encara té "un camí per recórrer" abans que es plantegin baixar els tipus d'interès. “Els tipus continuaran pujant durant un temps fins que vegem que la inflació s'acosta al nostre objectiu. Això no acabarà a la propera reunió o la següent”, ha assenyalat en una conferència organitzada per UBS a Sidney.

Segons Waller, un dels banquers més agressius de la Fed en els darrers temps, els mercats han de parar esment al “punt final” de les alces dels tipus d'interès i no a cada pujada puntual, un moment que encara està “lluny” al full de ruta del banc central. Tot i que, com és habitual, el banquer ha assenyalat que tot dependrà del comportament de la inflació.

Així, el governador de la Fed ha indicat que “estem en un punt en què podem començar a pensar a anar a un ritme més lent”. L'IPC nord-americà va donar la setmana passada mostres d'estar començant a temperar-se i va baixar fins al 7,7% a l'octubre respecte al 8,2% del setembre i el 8% que estimava el consens. Pel que fa a la taxa subjacent, que exclou el preu dels aliments i l'energia, s'ha situat al 6,3% en taxa interanual, millorant lleugerament la dada de setembre (6,6%) i les previsions del consens, que n'anticipava un 6,5%.

"És bo, per fi, que hàgim vist algunes proves que la inflació comença a baixar", ha apuntat Waller, que, no obstant, creu que "necessitarem veure una ratxa continuada d'aquest tipus de comportament en la inflació que comença a baixar lentament abans que realment comencem a pensar a treure el peu del fre aquí”.

La Fed ha pujat els tipus un total de 3,75 punts percentuals aquest any des del març, incloent-hi quatre augments de 75 punts bàsics, un ràpid i agressiu en la política monetària destinat a refredar la pitjor inflació des de la dècada de 1980. Analistes i economistes han advertit que l'enduriment monetari augmentarà el risc de recessió i afectarà l'ocupació. Tot i això, Waller ha assenyalat que "malgrat tot el que es diu sobre el col·lapse de l'economia i la ruptura dels mercats financers, no ho ha fet".

Cal recordar que la Fed ha obert la porta a pujades menys agressives en el futur després del conclave del novembre. “El Comitè (…) en determinar el ritme dels augments futurs en el rang objectiu dels interessos, tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària (és a dir, les pujades de tipus ja realitzades), el retard amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i l'evolució econòmica i financera”, indica el banc central després de la reunió el dia 2 passat.

En aquest sentit, l'eina FedWatch de CME atorga una probabilitat del 85% que la Reserva Federal executi una pujada de 50 punts bàsics al seu conclave de desembre, mentre que no dona cap opció que la pujada sigui únicament d'un 0,25 i veu un 15% de probabilitat que l'alça torni a ser de 75 punts bàsics per cinquena ocasió consecutiva.

Cal recordar que, malgrat aquesta aparent relaxació de la postura del banc central, el seu president Jerome Powell es va mostrar molt agressiu en la compareixença davant els mitjans després de la reunió. “És molt prematur pensar en una pausa a les pujades de tipus. No pensem que hàgim endurit gaire la política monetària i no hem pres cap decisió sobre moderar les pujades”, advertia Powell, que també reconeixia que “l'important és veure fins on han de pujar els tipus i durant quant de temps”.

Així mateix, el mes d'octubre passat, el president del Comitè Bancari del Senat dels EUA, Sherrod Brown, va instar la Reserva Federal a tenir cura de no endurir tant la política monetària perquè milions de nord-americans no perdin els seus llocs de treball durant aquest període d'alta inflació.

contador