ep la ministra de trabajo migraciones y seguridad social en funciones magdalena valerio
EUROPA PRESS

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social en funcions, Magdalena Valerio, ha advertit aquest dijous que no revalorar les pensions d'acord amb l'IPC és "insostenible" socialment i, per tant, políticament. "La Constitució diu que les pensions han de ser suficients i dignes i no poden perdre poder adquisitiu", ha dit la ministra després de ser preguntada per les advertències del Banc d'Espanya sobre el cost d'aquesta mesura.

En declaracions als periodistes en l'obertura d'una trobada de diàleg entre el Comitè Europeu de Drets Socials i la Cort Interamericana de Drets Humans, Valerio ha recordat que el mateix PP, "que es va inventar" l'índex actual de revaloració (que limita la pujada anual de les pensions a un 0,25% en situacions de dèficit com l'actual), va haver de rectificar el 2018 en comprovar que les pujades del 0,25% eren insostenibles socialment i políticament.

En conseqüència, ha insistit, les pensions han de pujar amb l'IPC perquè han de ser suficients, dignes i mantenir el poder adquisitiu. A més, ha afirmat que "en comptes de missatges catastrofistes", com els llançats per algunes institucions, han de transmetre's missatges de confiança en el sistema públic de pensions, un sistema que "fa dècades que està funcionant" i que s'ha anat reformant en el temps per fer-ho sostenible.

Sobre la proposta de l'AIReF d'augmentar l'edat efectiva de jubilació als 67 anys, la ministra ha recordat que l'edat efectiva ja s'ha incrementat fins als 64,4 anys i que l'edat legal està pujant progressivament fins als 67 anys, seguint els paràmetres de la reforma adoptada el 2011.

"Ja tenim l'edat de jubilació als 67 anys. El que passa és que aquelles persones amb carreres llargues de cotització tenen dret a jubilar-se als 65 anys"

"Ja tenim l'edat de jubilació als 67 anys. El que passa és que aquelles persones amb carreres llargues de cotització tenen dret a jubilar-se als 65 anys", ha dit la ministra, que ha destacat que l'edat efectiva de jubilació està augmentant perquè cada vegada es fa un menor ús de la jubilació anticipada i perquè ja no s'obliga als perceptors del subsidi de majors de 52 anys a jubilar-se abans de l'edat ordinària.

ES NECESSITEN MÉS INGRESSOS VIA IMPOSTOS

Ara bé, el que sí comparteix Valerio amb el Banc d'Espanya i amb l'AIReF és la necessitat d'aconseguir més ingressos via cotitzacions i de reordenar les despeses de la Seguretat Social perquè no assumeixi costos que no li són propis, com el cas de les prestacions per maternitat i paternitat, que són "política d'Estat" i, per tant, haurien de finançar-se amb impostos.

La ministra ha indicat que la pujada de l'SMI, la lluita contra la contractació irregular (que ha permès recaptar 1.100 milions d'euros entre agost de 2018 i el mateix mes de 2019), l'impuls als salaris donat per l'acord de negociació col·lectiva i els plans de xoc contra la temporalitat, entre altres mesures, estan ajudant a elevar els ingressos per cotitzacions.

Tot i això, Valerio ha indicat que només amb cotitzacions no es poden mantenir les pensions contributives, de manera que es necessita "injectar impostos" des dels pressupostos generals de l'Estat. En tot cas, la ministra de Treball en funcions ha volgut llançar un missatge de confiança i certesa que el sistema públic de pensions "ha tingut passat i té present i futur perquè la societat va a lluitar perquè el tingui".

En un altre ordre de coses, preguntada pels efectes sobre l'ocupació de les tensions comercials entre els EUA i la UE, Valerio ha assenyalat que la guerra comercial "que Trump té organitzada contra la resta del món" és "totalment negativa" per a Espanya i la resta del món. "Espero que entri en raons, però no és una bona notícia", ha apuntat.

La ministra ha destacat, a més, que Espanya està aguantant millor que altres països el refredament global de l'economia i ha insistit que Espanya necessita estabilitat política per afrontar els reptes que es presenten, entre ells el Brexit. "Espero i desitjo que a partir del 10 de novembre entrem en un camí d'estabilitat política perquè aquest país la necessita", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador