• El BCE va reduir el programa de compra fins a 30.000 euros durant 9 mesos més
cbdraghi8q1

A les actes de la seva última reunió de política monetària (del 25 i 26 d'octubre), el Banc Central Europeu assenyala que "una àmplia majoria de membres (del Consell de Govern) va donar suport" a la proposta de reduir a partir del gener les compres de deute fins a 30.000 milions d'euros durant nou mesos més i deixar un final obert al programa d'expansió quantitativa.

El BCE va reduir a finals d'octubre els estímuls monetaris a la meitat perquè confia més que la inflació pugi fins al seu objectiu d'una taxa pròxima al 2%. "L'anunci d'una data de finalització podria induir els participants del mercat a ajustar preus de forma anticipada, cosa que podria portar a un indesitjat enduriment de les condicions financeres", segons les actes.

El Consell de Govern també va considerar important seguir mostrant la disposició i la capacitat de canviar el programa de compra de deute en cas necessari si la situació empitjora.

Uns pocs membres van estar a favor d'anunciar una data clara del final de les compres de deutes perquè s'espera que la inflació pugi

El BCE va decidir el passat 26 d'octubre reduir els estímuls monetaris a la zona de l'euro a la meitat, fins a finals de setembre de 2018, i va mantenir els tipus d'interès en el mínim històric del 0%. Però es va deixar la porta oberta a fer canvis a les compres de deute públic i privat de la zona de l'euro si la situació empitjora.

També va optar per seguir cobrant als bancs un 0,4% per l'excés de les seves reserves en un dia perquè prestin a les empreses i a les llars i els prestarà tot el que vulguin fins al 2019. El BCE va prendre aquestes decisions perquè les condicions financeres són estables, s'ha reduït la volatilitat sobre els tipus de canvi, preveu creixement econòmic i confia més que la inflació pujarà.

Uns pocs membres van estar a favor d'anunciar una data clara del final de les compres de deutes perquè s'espera que la inflació pugi, el creixement econòmic és més forta del que s'esperava, han disminuït els riscos i les condicions financeres per a l'economia real són favorables.

Un membre del Consell de Govern va considerar, fins i tot, que no estava justificat un final obert almenys que hi hagi riscos que tornin a sorgir pressions deflacionaries i va argumentar que la relació entre costos i beneficis de les compres de deute es tornaven cada vegada més desfavorable.

Encara que es va reconèixer que era necessari mantenir l'expansió monetària i que era important que el programa acabés de forma ordenada.

Noticias relacionadas

contador