dl jerome powell generic 20240326 7
Sharecast / public domain image

El repunt de la inflació que ha experimentat els Estats Units al març, amb un IPC general que ha pujat al 3,5%, suposa un nou gerro d'aigua freda per a les expectatives sobre les retallades de tipus d'interès, ja que la Reserva Federal, a la seva narrativa de dependència de les dades, va vincular la flexibilització monetària a un descens continuat de la inflació cap a la seva meta del 2%.

En aquest sentit, Bret Kenwell, analista d'inversions als EUA per a eToro, assegura que les dades conegudes aquest dimecres posen el banc central nord-americà "en una situació difícil després d'haver reiterat recentment la previsió de tres retallades de tipus aquest any".

"Després d'un informe d'ocupació sòlid a principis de mes, les probabilitats d'una retallada de tipus al juny -que seria la primera retallada de tipus d'aquest cicle- van començar a caure. Un informe d'inflació calenta només redueix encara més aquestes probabilitats, disminuint o fins i tot eliminant un catalitzador clau per als alcistes a curt i mitjà termini”, assegura.

A més, la pujada de l'IPC del març "augmenta la preocupació que el recent repunt de la inflació sigui més sostenible", i posa en dubtes seriosos la idea d'un "sotrac al camí" instaurada al mercat després de les males dades conegudes a l'arrencada de l'any.

"Després de guanys trimestrals consecutius superiors al 10%, som optimistes però realistes: l'entorn general és bo per a la renda variable, però una reculada seria raonable. Tot i que la inflació del març no és la ideal, seguim en un mercat alcista i acollim amb satisfacció qualsevol lleu retrocés com una oportunitat. Fins que el mercat laboral es debiliti materialment o la fortalesa de les accions es deteriori significativament, considerem que una caiguda de la borsa és saludable", assegura.

SEGUEIXEN EN PEU LES TRES RETALLADES?

Per part seva, els analistes d'Oxford Economics veuen "probable" que aquestes dades "no senten bé a la Reserva Federal i poden empènyer més autoritats cap al bàndol de les dues retallades de taxes".

"La Reserva Federal té tendència a retallar les taxes d'interès aquest any, però la fortalesa del mercat laboral i els recents augments de la inflació estan donant al banc central marge de maniobra per ser pacient. Si la Reserva Federal no redueix les taxes de interès al juny, llavors la finestra podria tancar-se fins al setembre perquè hi ha poques dades publicades entre les reunions del juny i el juliol que puguin alterar els càlculs de la Reserva Federal”, detallen.

D'aquesta manera, asseguren que “cada vegada hi ha més probabilitats que la Reserva Federal redueixi les taxes en menys de 75 punts bàsics aquest any”.

"El mantra del banc central de dependre de les dades podria obligar-lo a mantenir les taxes altes durant més temps. L'IPC subjacent ha augmentat un 0,4% mensual cada mes aquest any, el tram més fort des d'aquesta mateixa època l'any passat. Hi ha algunes similituds inquietants entre la inflació d'aquest any i la del passat: forts guanys a principis d'any i una inflació que es modera a la segona meitat de l'any", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador