ep impuestos
ImpuestosPIXABAY

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

L'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) ha publicat un informe denominat 'Ha d'existir un impost sobre el patrimoni?', en què constata que el disseny actual de la norma facilita la creació de mecanismes d'elusió de la taxa per part dels contribuents.

Així ho indica la investigadora del IEB Mariona Mas, que detalla que el límit aplicable sobre la renda i el patrimoni, que persegueix evitar que el tribut sigui confiscatori, juntament amb l'exempció de les participacions en empreses familiars --que pretén afavorir la inversió empresarial-- provoquen que, amb una planificació correcta, es pugui reduir gairebé íntegrament la liquidació de l'impost.

Al seu parer, si s'apliqués l'actual esquema de liquidació sobre una base liquidable que inclogués les actuals exempcions per participacions en empreses familiars, la recaptació derivada suposaria un increment aproximat del 87% del cobrament per l'impost de patrimoni.

Mas advoca per un canvi de normativa si l'objectiu és aconseguir un impost realment redistributiu, ja que la normativa actual provoca ineficiències i incrementa els costos per a l'administració de gestionar-lo.

Així mateix, alerta del nivell "mínim" d'inspecció al qual està sotmès aquest impost, ja que entre 2011 i 2014, el total d'actes d'inspecció a Catalunya no van aconseguir ni un 0,3% de les declaracions de l'impost sobre patrimoni presentades.

Per la seva banda, el també investigador de l'IEB José María Durán coincideix a assenyalar l'impost sobre patrimoni com un tribut "ple de deficiències" en la seva normativa i els seus resultats, ja que aporta solament un 0,3% sobre el total d'ingressos tributaris a Espanya.

L'investigador considera que tant els inevitables tractaments especials com les dificultats de valoració dels béns són inherents a l'impost, per la qual cosa es mostra "escèptic" davant la seva capacitat de funcionar com a element redistributiu i capaç de reduir la desigualtat.

contador