chinausa680

El president dels EUA, Donald Trump, planeja proposar aranzels del 25% sobre les importacions xineses, valorats en 200.000 milions de dòlars. Un percentatge superior al proposat inicialment del 10%, segons ha informat l'agència de notícies Reuters. El fort increment plantejat ara per Trump podria ser un intent de pressionar Pequín perquè faci concessions comercials.

Aquests aranzels afectarien productes alimentaris, productes químics, acer i alumini i productes de consum que van des d'aliments per a gossos, mobles i catifes fins a pneumàtics per a automòbils, bicicletes, guants de beisbol i productes de bellesa.

Tot i que els aranzels no s'imposaran fins que hagi passat un període de consultes, la intenció anunciada d'elevar el nivell fins al 25% intensifica les tensions comercials que hi ha entre les majors economies mundials. És més, el mercat tem que una escalada de la guerra comercial entre Washington i Beijing pugui afectar el creixement global, i grans grups empresarials nord-americans han condemnat els aranzels agressius de Trump.

Segons ha informat Bloomberg, el representant del secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, i el viceprimer ministre xinès, Liu He, estan mantenint converses en privat amb la intenció de reiniciar les negociacions.

La llista de productes tindria un major impacte en els consumidors que les rondes d'aranzels anteriors

A principis de juliol, el govern nord-americà va imposar aranzels del 25% a les importacions xineses valorades en 34.000 milions de dòlars. Beijing va prendre represàlies amb aranzels coincidents en la mateixa quantitat d'exportacions nord-americanes a la Xina.

No obstant això, la llista de productes valorada en 200.000 milions de dòlars tindria un major impacte en els consumidors que les rondes d'aranzels anteriors, ja que també inclou peix i productes d'il·luminació. "Atès l'abast dels productes coberts, al voltant de la meitat de totes les importacions procedents de la Xina tindrien aranzels, incloent-hi béns de consum". "Els augments de costos s'han de transmetre als clients, de manera que afectarà la majoria de les butxaques nord-americans", ha assegurat la vicepresidenta del Consell Empresarial de la Xina dels EUA, Erin Ennis.

"Els aranzels del 25% poden augmentar la inflació en més d’1,2 punts percentuals i danyar greument el sector empresarial als EUA", considera l'equip d'analistes d’FxPro.

Noticias relacionadas

contador