giovannitria

El nou Govern d'Itàlia no té intenció d'abandonar l'euro i es centrarà en reduir els nivells de deute del país, ha assegurat avui el nou ministre d'Economia, Giovanni Tria, durant la seva primera entrevista des que va assumir el càrrec.

El desconegut professor va negar al rotatiu Corriere della Sera que la por dels mercats d’un augment del dèficit estigui infundat en les intencions de la coalició, que planteja un creixement econòmic mitjançant la inversió i les reformes estructurals. "El nostre objectiu és impulsar el creixement i l'ocupació", va assegurar Tria, que, a més, va afirmar que presentaria les seves previsions econòmiques al setembre. "Aquestes seran molt coherents amb l'objectiu de continuar amb la senda per reduir la ràtio de deute/PIB", i buscaran complir amb els objectius estipulats per a l'economia transalpina per a aquest any i el següent, va afegir.

El mercat de deute italià ha sofert una gran volatilitat des de les eleccions del passat mes de març. L'auge de moviments euroescèptics, com la coalició guanyadora M5S-Lliga Nord, va desencadenar especulacions sobre l'abandonament de la tercera major economia del bloc del marc comú. La prima de risc italiana ha arribat a acariciar els 300 punts al maig, en un escenari de contagi a la majoria de puntuacions de l'Eurozona, entre elles l'espanyola.

No obstant això, Tria ha volgut tornar la confiança als mercats i ha conclòs que "la posició del Govern és unànime, no hi ha dubtes sobre l'euro". Unes declaracions que han tingut un impacte directe en el deute italià, que redueix el seu diferencial amb el 'bund' alemany gairebé un 8% fins als 245 punts. El rendiment del bo italià a deu anys s'ha relaxat en aquestes primeres hores fins al 2,91%.

Per la seva banda, l'FTSE MIB avança un 2,1% aquesta jornada gràcies al bon comportament dels seus bancs, beneficiats per la menor pressió del mercat de renda fixa. Hi destaquen Unicredit, Intesa Sanpaolo i Banc BPM.

DE SAVONA A TRIA

El nou Executiu italià tracta de contenir la inestabilitat política que ronda el país. Tant Luigi Di Maio com Matteo Salvini van apostar per un missatge euroescèptic, xenòfob i populista durant les seves campanyes, per acabar formant un Govern que es va mantenir a l'aire fins a l'últim moment.

El president de la república, Sergio Mattarella, va actuar d'ofici i va vetar l'entrada del polèmic Paolo Savona a la cartera econòmica fa tot just dues setmanes, per encarregar a Carlo Cottarelli la complexa tasca de formar un Govern de perfil tècnic sense el suport del Parlament. La situació va fer trontollar l'estabilitat italiana, va agitar el seu deute i va perjudicar la cotització dels seus índexs.

No obstant això, els líders del Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord van aconseguir tornar a reformular el seu acord i triar un llista de noms que sí que va rebre l'aprovació de Mattarella. I des de llavors, ni una sola crítica a l'euro. No obstant això, la idea d'aplicar una tarifa única de l'IRPF i implementar una renda bàsica no auguren res de bo per al dèficit italià, tot i el nou missatge de tranquil·litat que brolla des del Ministero dell'economia.

Noticias relacionadas

contador