ep valerio acusaclavijoestarun contencioso permanente contra sanchezgarantizaplanempleocanarias
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social ha dictat una ordre per la qual crea l'Observatori de lluita contra el frau a la Seguretat Social, l'objectiu del qual serà la recuperació dels recursos que es perden per incompliments en els pagaments i per conductes irregulars, així com el reforç de la confiança i sostenibilitat en el sistema.

L'Observatori es crea com a òrgan de participació i recollida d'informació, amb la possibilitat de realitzar estudis i anàlisis de dades per a la formalització de propostes d'actuació preventives i de correcció de frau, així com per a l'avaluació i difusió dels resultats, ha explicat el departament que dirigeix ​​en funcions la ministra Magdalena Valerio.

Aquest òrgan funciona en ple i en comissions provincials. De manera que des d'aquest dijous s'obrirà un període màxim de tres mesos per constituir el Ple de l'Observatori i les seves diferents comissions provincials, segons apareix recollit al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

L'Observatori serà un instrument de cooperació i col·laboració entre la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), l'Institut Social de la Marina (ISM), la Inspecció de Treball, el Servei Jurídic de la Seguretat Social i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a l'àmbit estatal o provincial en matèria de prevenció, detecció i correcció del frau a la Seguretat Social.

ES REUNIRÀ DIVERSES VEGADES L'ANY

El Ple de l'Observatori estarà format per un president (el director general de la Tresoreria General de la Seguretat Social), un secretari (el sotsdirector general de Recaptació en període voluntari de la Tresoreria), i catorze vocals.

En concret, la TGSS, l'INSS, l'ISM, la Inspecció de Treball i el Servei Jurídic de la Seguretat Social comptaran amb dos vocals cadascun. També tindran dos vocals els representants sindicals i altres dues les organitzacions empresarials. A més, a les reunions del Ple de l'Observatori podran assistir de manera puntual i sota invitació del president representants d'altres entitats, organitzacions, l'activitat de la qual repercuteixi en el règim econòmic de la Seguretat Social, així com altres representants sindicals, empresarials i persones físiques o jurídiques l'aportació de les quals es consideri necessària o rellevant.

El Ple de l'Observatori es reunirà almenys dues vegades l'any de manera ordinària i, extraordinàriament, a iniciativa del president o quan ho sol·liciti una tercera part dels seus membres. D'altra banda, les comissions provincials tindran una composició similar (president, secretari i, en aquest cas, 13 vocals) i celebraran almenys quatre reunions ordinàries l'any, de la qual informaran periòdicament al Ple.

L'Observatori dependrà directament de la Tresoreria General de la Seguretat Social i la seva creació no podrà generar, "en cap cas", un augment de les dotacions pressupostàries, en haver d'atendre la TGSS a aquest nou òrgan col·legiat amb els seus actuals mitjans personals i materials, apunta l'ordre.

contador