autonomos y paro

Aquests últims dies, el Govern encapçalat per Pedro Sánchez ha aprovat diversos decrets amb una bateria de mesures destinades a intentar alleujar la situació en la qual es troben els autònoms després de decretar-se l'estat d'alarma pel coronavirus i tot el que això comporta a nivell econòmic. Entre elles, una moratòria del pagament de les cotitzacions, el dret al bo social, poder rescatar el pla de pensions, o una prestació especial per cessament d'activitat. Quines són les mesures i què es necessita per a poder-hi accedir?

COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL

Es concedeix una moratòria en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social atenent excepcionals circumstàncies, en els casos i condicions que es determinaran mitjançant una Ordre Ministerial. El període de meritació serà el comprès entre maig i juliol de 2020 i no suposarà cap mena d'interès. Mentrestant, si es desitja aplicar-lo també a abril, els autònoms hauran de pagar un interès del 0,5% aquest mes.

Aquells autònoms que hagin suspès la seva activitat i passin a percebre la prestació especial per cessament d'activitat, i que no hagin ingressat dins del termini les cotitzacions socials corresponents als dies efectivament treballats del mes de març, podran abonar-les fora de termini sense recàrrec.

CONTRACTES DE SUBMINISTRAMENT

Es permet que els autònoms puguin suspendre temporalment els seus contractes de subministrament o modificar-ne les modalitats sense penalització. A més, se'ls possibilita el canvi de peatge d'accés i l'ajust de la potència contractada a l'alça o a la baixa, sense cap cost. Les modificacions dels contractes es realitzaran en un termini màxim de cinc dies. Una vegada conclogui l'estat d'alarma, poden tornar a fer una nova modificació sense cost ni penalització.

També, la suspensió del pagament de les factures que corresponguin a períodes de facturació que continguin dies compresos dins l'estat d'alarma, incloent-hi tots els seus conceptes de facturació. En aquest cas, els autònoms que s'acullin a la suspensió de la facturació no podran canviar de comercialitzadora mentre no s'hagi completat la seva regularització.

BONO SOCIAL

S'amplia el col·lectiu de potencials perceptors del bo social d'electricitat, al qual podran acollir-se, de manera excepcional i temporal, les persones físiques, en el seu habitatge habitual, que tinguin una renda igual o inferior a determinats llindars referenciats a l'IPREM i que acreditin davant la comercialitzadora de referència trobar-se afectats per un ERTO, haver cessat la seva activitat professional com a professionals autònoms, o haver vist la seva facturació reduïda en un 75% en mitjana respecte al semestre anterior.

PLANS DE PENSIONS

El Govern ha ampliat les contingències en les quals es podran fer efectius els drets consolidats en els plans de pensions per contribuir a alleujar les necessitats de liquiditat de les llars. Així, amb caràcter excepcional es recull com a supòsits en els quals es podrà disposar de l'estalvi acumulat en plans de pensions la situacions de desocupació conseqüència d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i el cessament d'activitat.

PRÉSTECS DE LES CCAA

Aquells treballadors autònoms que siguin prestataris de crèdits o préstecs financers la titularitat dels quals correspongui a una comunitat autònoma o entitat local, podran sol·licitar l'ajornament del pagament de principal i/o interessos a satisfer en el que resta de 2020.

Per optar a aquest ajornament extraordinari, és necessari que la crisi sanitària provocada pel Covid-19 o les mesures adoptades per pal·liar-la hagin originat períodes d'inactivitat, reducció significativa del volum de vendes, o interrupcions en el subministrament de la cadena de valor que els dificulti o impedeixi atendre el pagament d'aquesta.

Noticias relacionadas

contador