ep el portavoz parlamentario de erc gabriel rufian abajo el presidente del gobierno pedro sanchez 1i
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Els problemes de Govern per solucionar les seves diferències amb l'oposició ha portat Pedro Sánchez a pactar amb partits com EH-Bildu, ERC i PdeCAT per obtenir el suport necessari per tirar endavant els seus pressupostos generals de 2021, cosa que, segons Goldman Sachs, pot tenir efectes a llarg termini en confirmar que "la coalició governant sembla haver lligat el seu destí al suport de partits regionals".

El banc nord-americà assenyala que, pel fet que el nou compromís polític depèn principalment dels fons europeus, l'estabilitat política espanyola "passa a dependre de la ràpida aprovació del pressupost de la UE" i avisa que "qualsevol retard en l'aprovació i adopció" conduirien a una major inestabilitat política a Espanya.

L'entitat subratlla que la formació d'un govern de coalició i la fragmentació regional de la política espanyola ha estat determinant per definir la composició de la política fiscal, destacant-ne que les autoritats regionals s'han convertit en fonamentals per a la posada en funcionament de la inversió.

A l'anàlisi, Goldman Sachs indica que el pressupost espanyol es basa en dos pilars: una barreja d'impostos i despeses finançades per un dèficit nacional, incloent-hi una millora dels components cíclics i un conjunt de mesures fiscals dirigides a la redistribució, a més d'un fort augment de la inversió finançada amb subvencions europees.

Pel que fa a mesures com la introducció d'un impost digital, els impostos "verds" i del sucre, la taxa Tobin sobre les transaccions financeres i un augment en els impostos personals i patrimonials per a alts ingressos, el banc assenyala que "el canvi cap a una major redistribució de les mesures fiscals no és temporal sinó estructural".

Aquest conjunt de mesures, a més de majors pensions i salaris del sector públic, mostra la confluència de perspectives en la coalició i suposa un enfocament clau per obtenir el suport dels partits nacionalistes (EH-Bildu, ERC i PdeCAT), segons l'entitat.

"Aquestes concessions a la fragmentació autonòmica se sumen al regionalisme que ha pesat fortament en la inversió pública, el major component estructural de la política fiscal espanyola, esbiaixant la seva distribució i la probable implementació de projectes estructurals", afegeix.

En aquesta línia, el banc de Wall Street recalca, d'una banda, que s'aconsegueix que les autoritats regionals siguin essencials en la implementació del component estructural més rellevant de la política fiscal espanyola. No obstant això, en existir diferències entre comunitats autònomes, aquesta capacitat d'implementació "exposa el Govern a un risc addicional".

"Si bé, el Govern pot haver optat pel compromís òptim entre fragmentació regional i l'accés als fons de la UE, en fer-ho s'ha exposat a nous riscos", apunta Goldman Sachs.

contador