españa bandera, spain, spanish, flag

L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's (S&P) mantindrà la perspectiva 'positiva' del rating 'BBB+' del deute sobirà d'Espanya encara que el Govern no rebi el suport parlamentari suficient per treure endavant els Pressupostos Generals de l'Estat, la qual cosa podria conduir a la convocatòria d'eleccions anticipades.

Els analistes de S&P veuen "poc probable" que l'agència retiri la perspectiva "positiva" del rating d'Espanya davant tal eventualitat, ja que l'escenari favorable de la qualificadora se sustenta en unes projeccions de creixement que aconsegueixen el 2,5% sobre PIB el 2017, i el 2,1% el 2018, i una trajectòria descendent de la taxa de desocupació, que tancarà aquest any al 17,8%, per reduir-se fins al 16,4% el proper i baixar al 15,2% un any després.

En un informe sobre les economies d'Espanya, Portugal i Grècia, l'agència de qualificació, a més, recorda que la recent revisió de la perspectiva d'Espanya incorpora una "desviació" de dues desenes sobre l'objectiu de dèficit del 3,1% del Govern. El 2018, l'agència espera que el desequilibri negatiu dels pressupostos disminueixi fins al 2,9%.

Entre les principals febleses de l'economia espanyola, S&P adverteix que el lent creixement dels salaris, el menor impacte de les baixades d'impostos escomeses al passat, una política fiscal menys expansiva i el repunt de la inflació probablement "frenaran" el creixement de la despesa pública i privat durant els propers anys.

No obstant això, el "gran obstacle" per al creixement de l'economia espanyola segueix sent una elevada taxa d'atur, segons S&P, que projecta que l'expansió de l'economia s’alentirà fins a l'1,6% durant els propers anys.

En concret, el major risc per al creixement durant els propers tres anys és l'elevat nivell de desocupació estructural, segons afirma el 39,1% d'un total de 146 analistes consultats per S&P, mentre que un 37,6% apunta cap a la capacitat d'un Govern minoritari.

Respecte al conflicte sobiranista, l'agència de qualificació reitera que Catalunya seguirà a Espanya, encara que adverteix que les tensions amb el Govern central alimentaran la incertesa política en un període durant el qual "es posa a prova" la capacitat de l'Executiu per implementar reformes pressupostàries i estructurals.

El passat 31 de març, S&P va ratificar la nota de solvència 'BBB+' per al deute sobirà a llarg termini d'Espanya, encara que va revisar la "positiva" des de "estable" la seva perspectiva, la qual cosa obre la possibilitat d'una millora de la qualificació espanyola a mitjà termini.

"La revisió de la perspectiva reflecteix la nostra expectativa d'una continuada evolució econòmica forta i equilibrada durant els dos propers anys i la possibilitat d'una pujada (de rating) si el comportament de l'economia i la consolidació pressupostària segueix a línia amb les nostres expectatives o si apreciem millores addicionals al mecanisme de transmissió monetària", va explicar llavors l'agència.

contador