• 'El Brexit haría a algunas personas muy ricas, pero la mayoría de los votantes serían considerablemente más pobres'
  • Dice que la devaluación de la libra será más grande y más perjudicial que cuando él apostó en contra de la moneda en 1992
George Soros nueva

George Soros ho té clar: la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) serà molt perjudicial per a la lliura esterlina. Segons el magnat hongarès, si hi ha Brexit la moneda britànica es devaluarà més d'un 20% en el seu encreuament amb el dòlar, una pèrdua més gran i més perjudicial que la que va provocar el propi inversor el 1992, quan va apostar contra la lliura. "El Brexit faria a algunes persones molt riques, però la majoria dels votants serien considerablement més pobres", ha remarcat.

Així ho assegura Soros en un article d'opinió publicat en el periòdic britànic The Guardian aquest dimarts, i del que es fa ressò Bloomberg. Segons l'inversor, la lliura cauria al menor un 15% si Regne Unit deixa la UE, i fins i tot podria arribar a desplomar-se fins a un 20% i situar-se per sota dels 1,15 dòlars. En la seva opinió, els votants estan subestimant els costos reals del Brexit, que tindria un "impacte immediat i dramàtic" als mercats, en les inversions i en les ocupacions al Regne Unit.


Governs i inversors vigilen d'a prop la votació d'aquest dijous, davant el resultat tan ajustat que revelen les últimes enquestes. No obstant això, malgrat que la setmana passada semblava imposar-se el Brexit, ara guanya lleugerament el 'Remain', és a dir, l'opció de la permanència a la UE. No obstant això, aquesta incertesa ja ha començat a passar-li factura a la lliura, que es mou en funció dels sondejos de manera que aquest dilluns va pujar fins als seus màxims de 2008.


El dia després del referèndum, la lliura o bé s'enfonsarà fins al seu nivell més baix en més de tres dècades o pujarà cap al nivell més alt d'aquest any, segons revela una enquesta realitzada per Bloomberg entre economistes. En cas que guanyi el Brexit, els analistes creuen que la lliura caurà a un rang d'entre 1,25 i 1,40 dòlars, mentre que si els britànics decideixen romandre a la Unió Europea, la moneda podria prendre impuls i superar fins i tot els 1,50 dòlars.


QUÈ SUPOSARIA UNA CAIGUDA DEL 20%?


Segons Soros, si el Regne Unit abandona la Unió Europea la lliura podria caure fins a un 20%, la qual cosa significaria que la moneda tindria un valor d'un euro, més o menys, una manera d’"unir-se a l'euro" que ningú no voldria al país, ha dit el magnat. Considera que una gran devaluació seria molt pitjor que la de 1992, ja que el Banc d'Anglaterra no serà capaç de reduir les taxes d'interès si els votants decideixen sortir de la UE ja que les taxes ja estan en nivells baixos.


A més, adverteix, el banc central també tindrà poc espai per moure's davant la possibilitat d'una recessió després del Brexit, causada per una caiguda dels preus de les cases i la pèrdua de llocs de treball. "Avui dia, hi ha forces especulatives als mercats molt més grans i potents", ha remarcat Soros, "i estaran molt disposats a aprofitar qualsevol error de càlcul per part del govern o els votants britànics".


Soros creu que es produiria el major dèficit de la lliura ja que el Regne Unit és més depenent que mai del capital estranger. En aquest sentit, remarca que després del Brexit els fluxos de capital s'invertirien, especialment en els anys que trigui a negociar-se la seva sortida de la UE. Situació, per tant, pitjor que la produïda el 1992.


Cal recordar que Soros es va fer mundialment conegut precisament per 'trencar' el Banc d'Anglaterra el 1992, quan va guanyar 1.000 milions de dòlars apostant al fet que el Regne Unit es veuria obligat a devaluar la lliura. Encara que en realitat la devaluació de la moneda "va resultar ser molt útil per a l'economia britànica, i posteriorment se’m va elogiar molt fins i tot el meu paper d'ajuda a la materialització d’aquest fet", ha explicat en l'article.

contador