ep la ministra de trabajo en funciones magdalena valerio
RUBÉN ALBARRÁN - Europa Press

La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha detectat infraccions en matèria de registre de jornada en una de cada cinc empreses investigades des del mes de maig, quan va entrar en vigor l'obligació de registrar diàriament la jornada laboral dels treballadors, fins al mes d'octubre , segons dades difoses aquest dimarts pel Ministeri de Treball.

En concret, l'organisme va iniciar 2.010 expedients sobre registre de jornada durant aquests sis mesos, finalitzant de moment la investigació a 505 empreses. Dins d'aquestes últimes ha detectat 107 infraccions, xifra que equival al 21,2% del total de les empreses que va inspeccionar, al temps que ha realitzat 189 requeriments d'esmena. Les multes proposades per les infraccions observades arriben als 113.181 euros.

L'obligació de registrar diàriament la jornada laboral va entrar en vigor el passat 12 de maig. Aquest registre horari s'aplica a tots els treballadors, al marge de la seva categoria o grup professional, i en tots els sectors d'activitat i empreses (incloent-hi el teletreball i altres fórmules d'horari flexible i treballadors mòbils), amb l'única excepcions de determinades relacions laborals de caràcter especial, com el personal d'alta direcció.

Les multes proposades per les infraccions observades arriben als 113.181 euros

Segons ha explicat Treball, la Inspecció posarà en marxa el 2020, en coordinació amb les comunitats autònomes, una campanya específica sobre control de registre de jornada.

Si a les actuacions que la Inspecció ha realitzat sobre registre de jornada se sumen els 4.858 expedients finalitzats dins de la campanya específica de temps de treball que efectua anualment l'organisme, el total d'empreses investigades entre maig i octubre en matèria de temps de treball i hores extraordinàries és de 5.363, un 3,9% més que durant el semestre immediatament anterior (novembre de 2018-abril de 2019).

En aquests 5.363 expedients s'han detectat 980 infraccions, un 9,8% més que durant els sis mesos anteriors, de les quals 107 corresponen al registre de jornada i 873, a la campanya específica sobre temps de treball. Aquestes 980 infraccions suposen que la Inspecció ha trobat irregularitats al 18,3% de el total d'empreses investigades. A més, va efectuar 1.482 requeriments d'esmena, un 10,9% més.

L'import de les sancions reclamades per totes aquestes infraccions supera els 1,26 milions d'euros (+10,5%), dels quals 113.181 euros s'han proposat en expedients que versen exclusivament sobre el registre de jornada i 1,15 milions de euros en expedients inscrits en la campanya específica en matèria de temps de treball que desenvolupa la Inspecció.

contador