ep shakira archivo
EUROPA PRESS - Archivo

Nou escàndol de personalitats i celebritats amb comptes en paradisos fiscals. El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, per les sigles en anglès) ha publicat aquest diumenge els Papers de Pandora, una sèrie de documents que mostren els arxius de 14 despatxos d'advocats als quals han detectat societats de personalitats diverses de més de 90 països, segons recullen diversos mitjans com Cadena Ser o El País.

Aquests documents revelen 601 persones amb nacionalitat espanyola vinculades a més de 700 societats offshore. Entre les persones de la llista es troben, entre d'altres, l'entrenador de futbol Pep Guardiola i l'artista Julio Iglesias, amb 20 societats a les Illes Verges Britàniques. A més, a escala internacional, hi destaca la cantant Shakira, a la qual se li atribueixen tres empreses registrades a les Illes Verges i l'exprimer ministre britànic Tony Blair.

Així mateix, 35 destacats líders i antics líders mundials com Vladimir Putin, Abdul·là de Jordània, Andrej Babis o Guillermo Lasso tenen actius en paradisos fiscals. Els documents filtrats podrien impulsar casos per delictes de corrupció, blanqueig de capitals o evasió fiscal, tot i que en la seva major part són prova d'operacions totalment legals als quals recorren els rics i poderosos per crear empreses per comprar propietats.

En el cas del president rus, Vladímir Putin, els Papers de Pandora revelen propietats a Mònaco mentre que el primer ministre txec, Andrej Babis, un multimilionari, no ha declarat una empresa que posseeix dues mansions de 12 milions de dòlars al sud de França.

CAIXA DE PANDORA

Els Papers de Pandora segueixen l'estela de filtracions de documents com els Arxius FinCen, els Papers de Paradís, els Papers de Panamà i LuxLeaks, però la ICIJ assegura que aquesta última és la major filtració, amb 14 fonts, gairebé 12 milions d'arxius i gairebé 3 terabytes de dades.

En aquesta última filtració de l'ICIJ han participat més de 600 periodistes de 117 països i mitjans reconeguts de tot el món.

Noticias relacionadas

contador