ep dejar de fumar antitabaco abandonar el tabaco
BERBES - Archivo

El Ministeri de Sanitat està ultimant la reforma de la llei del tabac del 2005, que va ser posteriorment modificada el 2010, pretenent pujar-ne el preu i deixar les terrasses dels bars lliures de fum, entre altres coses. S'espera que estigui tramitada pel 2023.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias vol donar sortida a la frenada que ha patit Espanya respecte a la lluita contra el tabac, botxí de prop de 55.000 persones cada any, amb una proposta que sorgeix amb la unió de sanitaris de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i el Consell General d'Infermeria (CGE).

A través dels seus esborranys, el ministeri indica que es pretén prohibir fumar a les terrasses, al cotxe o alguns recintes privats a l'aire lliure com ara als estadis esportius o als concerts. A més d'això, el tabac de per si pujarà de preu en les seves nombroses formes: cigarretes industrials, tabac de liar, pipes, vaps, cigars, etc... A Espanya, el tabac està més barat que a diverses parts d'Europa, superant a Irlanda folgadament els 12 euros ia França gairebé arribant als 10 euros.

Pel que fa a la prohibició de fumar a llocs públics o privats, s'espera que no es pugui ni a les terrasses, ni recintes esportius a l'aire lliure, platges i parcs. Ni tan sols a les places de toros. Si es genera o hi ha possibilitat de generar-se una aglomeració de persones en un espai concret serà lliure de fum amb la nova reforma de la llei. La pandèmia de coronavirus ha convidat la societat a abandonar el tabac, sent eradicat dels espais esportius (de forma temporal fins aquesta nova llei) i des del ministeri esperen que aquests hàbits vinguin per quedar-s'hi.

Fumar al cotxe també es veurà limitat. Al principi s'esperava que la prohibició fos general, sense importar el nombre d'ocupants en si o els qui fossin els ocupants. Tot i això, s'espera que la previsió només estigui vigent en els vehicles amb presència de menors o dones embarassades.

contador