ep el presidente del gobierno pedro sanchez durante una declaracion institucional para comunicar la
Ricardo Rubio - Europa Press

El primer Consell de ministres de Govern de Pedro Sánchez, celebrat aquest dimarts, ha aprovat la revalorització de les pensions en un 0,9% aquest any, amb efecte retroactiu a l'1 de gener i ha assegurat la seva actualització amb l'IPC. El president ha assegurat durant la roda de premsa posterior que el compromís del seu Executiu és "garantir la sostenibilitat del futur del nostre sistema de pensions".

"Es compleix així amb el compromís de garantir que els pensionistes no perdin poder adquisitiu", ha dit Sánchez, que ha afegit que, en el cas que aquest any la inflació acabi pujant més d'aquest 0,9% dels pensionistes rebran la diferència en un pagament únic abans d'abril de 2021, de manera que "no hi haurà cap minva de poder adquisitiu dels pensionistes".

Segons han explicat des de Moncloa, la pujada, que beneficiarà més d'11 milions de pensions públiques, s'aplicarà a la nòmina de febrer i inclourà els endarreriments de gener. A més, afectarà tant a les pensions contributives com no contributives i de classes passives. El cost anual de la mesura és de 1.406 milions d'euros.

Després de la revaloració, la més comuna de les pensions mínimes, la pensió de jubilació per a majors de 65 anys, amb cònjuge a càrrec, aconsegueix els 843,40 euros al mes, distribuït en 14 pagues (11.807,60 anuals). A més, la pensió màxima per al 2020 se situa als 2.683,34 euros al mes, 37.566,76 euros anuals. En el cas de les no contributives, la xifra per al 2020 queda fixada en 395,6 euros l'any (5.538,40 euros l'any).

"No hi haurà cap minva de poder adquisitiu dels pensionistes", ha dit Sánchez

És el segon any consecutiu que les pensions augmenten per sobre del mínim legal previst del 0,25%. L'any passat es van incrementar un 1,6% amb caràcter general i un 3% en el cas de les mínimes i no contributives.

Precisament, les pensions és un dels reptes als quals s'enfronta José Luis Escrivá, el ministre al capdavant de la nova cartera creada per Sánchez, de la Seguretat Social, Inclusió i Migracions. Durant la seva presa de possessió, el que fins ara ocupava el càrrec de president de l'AIReF, ha assenyalat que a partir d'ara es prendran solucions "justes i equitatives" per afrontar el repte de l'envelliment demogràfic i ha deixat clar que vol tancar de forma "ràpida i efectiva" el dèficit de la Seguretat Social.

El desembre, el Govern en funcions va aprovar un Reial Decret que recollia diverses mesures entre les quals es trobava la suspensió de l'Índex de Revaloració de les pensions, que limita la seva pujada a un 0,25% quan el sistema té dèficit, com ara. La pujada aprovada aquest dimarts es va quedar al tinter durant l'últim Consell de Ministres de 2019 a l'espera que es formés govern.

Noticias relacionadas

contador