• A su vez, más de 1,6 millones de británicos han firmado una petición por la que piden al Gobierno repetir el referéndum
  • También se pueden convocar elecciones generales o cambiar las condiciones con la UE
deux-nouveaux-sondages-donnent-le-camp-anti-brexit-en-tete

El referèndum pel qual els britànics han decidit que no volen romandre a la Unió Europea (UE) es va celebrar dijous passat 23 de juny. El 51,9% de la població va votar a favor del 'Brexit', l'acrònim anglès format per la unió de Britain (Gran Bretanya) i exit (sortida), mentre que el 48,1% preferia seguir pertanyent a la UE. En nombre total de vots, més de 17,4 milions van votar per marxar del conjunt europeu, enfront dels 16,1 milions que van votar per quedar-s'hi.

En aquest sentit, el següent pas és que el Regne Unit notifiqui de manera oficial al Consell Europeu la seva intenció d'abandonar la UE perquè comenci el procés de sortida del Conjunt europeu. Però, aquest fet no és necessàriament obligatori. Si el país britànic volgués romandre a la UE malgrat el resultat del referèndum a favor del 'Brexit' podria utilitzar una d'aquestes quatre vies, segons Quartz.


1. NO TENIR EN COMPTE LA VOTACIÓ


Encara que gairebé el 52% de la població britànica ha votat a favor de sortir de la UE, el resultat del referèndum no és vinculant per al Govern de manera legal per poder acollir-se a l'article 50 del Tractat de Lisboa, pel qual s'estableix la possibilitat que un Estat membre pugui demanar la seva "retirada voluntària i unilateral", de manera que tindrà un termini de dos anys.


No obstant això, és poc probable que l'actual Govern decideixi ignorar la votació. A més, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, qui ha dimitit recentment, ha confirmat que respectarà els desitjos dels votants. Encara que, segons el comentarista polític, David Allen Green, quant més temps passi sense lliurar-se la notificació de manera oficial perquè es procedeixi al seguiment de l'article 50, "més gran és la probabilitat que no es farà res".


2. FIRMA D'UNA PETICIÓ


Entorn d'1,6 milions de britànics han signat una petició que sol·licita al Govern afegir una norma per a la comptabilització dels vots a favor del 'Brexit' i així poder convocar un altre referèndum.

Les persones que han signat aquesta petició volen que el Govern britànic accepti que el mínim dels vots per acceptar el 'Brexit' sigui del 60% o que la participació electoral sigui superior al 75%. Si s'acceptés aquesta proposta, el referèndum del passat dijous 23 de juny no seria vàlid.


No obstant això, encara que el nombre de signants augmentés, és poc probable que el Govern consideri invàlid el referèndum i en convoqui un de nou. Aquesta demanda té pocs precedents, en comparació d'altres referèndum realitzats a altres països. Només els països petits tenen regles que demanen més del 60% dels vots o més del 75% de participació electoral.


3. CONVOCAR NOVES ELECCIONS


La Llei del Parlament britànic preveu dues formes per poder convocar noves eleccions generals. D'una banda, mitjançant una moció de censura i, d’una altra, si dos terços dels membres de la Cambra dels Comuns resolen tenir una elecció anticipada. Així, en cas que un partit polític estigui a favor de romandre a la UE i guanya després de exposar-ho en l'ordre del dia, segons l'advocat, Jo Maugham, és suficient per invalidar la votació del referèndum.


D'aquesta manera, el referèndum serà respectat com un mandat democràtic, però després reemplaçat per un nou mandat democràtic. Encara que existeixen poques possibilitats que es produeixi una altra elecció. El partit laboral d'esquerra i el partit conservador de dreta alhora estan dividits

a favor i en contra del 'Brexit'.


4. CANVI EN LES CONDICIONS AMB LA UE

Aquesta és l'opció que més pes té perquè el 'Brexit' sigui revertit. Actualment, el Regne Unit és part del mercat únic de la UE. En aquest sentit, si el Regne Unit compleix amb els reglaments de la UE, aquesta podria permetre que el país mantingui el seu comerç dins de la UE amb moltes menys barreres.


Durant les negociacions entre el país i la UE, es podrien establir alguns termes que permetin al Regne Unit romandre al mercat únic, i que posi algunes restriccions a la lliure circulació de la població de la UE, la qual cosa significaria un "canvi significatiu". Per tant, un nou acord entre el Regne Unit i la UE donaria una raó als britànics per tornar a les urnes. La dada a esclarir, és si una vegada que s'activi l'article 50, el Regne Unit deixa de romandre a la UE o no.

contador