sanchez iglesias congreso reunion
PSOE

El PSOE i Unides Podem estudien "amb bona predisposició" pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros mensuals per al 2020, xifra que suposa un 11%, amb l'objectiu de complir amb el seu compromís electoral d'arribar al 60% del salari mitjà el 2023.

L'alça de l'SMI és una reivindicació històrica de Podem una vegada que el 2019 van aconseguir pujar el salari mínim a 900 euros mensuals i van rebaixar la seva proposta inicial de 1.000 euros per a aquell any. Fonts de la negociació han confirmat a EFE que és un dels punts que està sobre la taula i que "hi ha bona predisposició per les dues parts". Les mateixes fonts incideixen que en aquesta ocasió hi ha la mateixa bona sintonia que ja hi va haver en la negociació de pressupostos que va aconseguir l'anterior pujada, quan l'SMI es va incrementar el 22,3%.

Els dos partits contemplaven als seus programes electorals d'abril i de novembre una pujada progressiva durant els pròxims quatre anys des dels 900 euros actuals, encara que el PSOE plantejava arribar als 1.200 euros aproximadament el 2023 i Podem demanava avançar ja fins als 1.000 l'any que ve. No obstant això, fonts de l'entorn negociador han afirmat que l'augment del salari mínim podria no ser el mateix en tots els anys de la legislatura i dependre, per tant, de l'entorn econòmic anual.

ACORD AMB ELS AGENTS SOCIALS

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest divendres que la intenció tant del PSOE com d'Unides Podem és elevar l'SMI al 60% del salari mitjà al final de la legislatura, si bé, ha precisat que li agradaria que fos fruit del diàleg social.

"Anem a fer-ho d'aquesta manera", ha indicat Sánchez, si bé, ha matisat que el govern de coalició que podria arribar a formar-se entre PSOE i Unides Podem tractaria que l'increment fos fruit del diàleg social amb organitzacions empresarials i sindicats i de la seva voluntat sobre la pujada salarial.

En aquest sentit, ha remarcat que li agradaria que els empresaris i les organitzacions sindicals manifestessin, a través de l'acord, com és la seva voluntat d'elevar l'SMI per al proper any. "Esperarem el que ens diguin els agents socials a això", ha postil·lat.

ELS SINDICATS DEMANEN PUJAR SALARIS

UGT ha reclamat aquest divendres que els salaris segueixin pujant, s'estableixin sous mínims per conveni de 1.000 euros i es continuï millorant el salari mínim, tot amb l'objectiu que els treballadors guanyin poder adquisitiu, es rellanci el consum i es garanteixi un creixement econòmic sostingut davant les expectatives d'alentiment.

El sindicat ha assenyalat que l'actual escenari de baixa inflació "és una conseqüència lògica de la dècada de crisi", on les llars van experimentar "fortes pèrdues de poder adquisitiu". En aquest escenari de "cautela", UGT veuria una bona notícia la conformació, al més aviat possible, d'un govern estable, que pugui redirigir els Pressupostos Generals de l'Estat "a un camí apropiat a aquest context econòmic".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha assenyalat que les empreses tenen encara marge per apujar els salaris i que els treballadors recuperin així el poder adquisitiu perdut durant la crisi. Ha recordat que els salaris en conveni estan pujant un 2,3%, que també s'estan registrant increments en la funció pública i que el salari mínim SMI ha crescut un 22% i ha ressaltat que, malgrat això, la inflació continua sent "baixíssima".

Des del seu punt de vista, això ha passat perquè les empreses tenien "matalassos" per afrontar la pujada dels salaris sense apujar els preus. "La política salarial encara té marge", ha deixat clar. Tot i això, ha deixat clar que a Espanya "no li va malament" amb aquest IPC, però que és una anomalia tenir la inflació tan baixa, sobretot quan s'han aplicat polítiques tan expansives i procícliques.

contador