ep videoeconomia- casado pide a sanchez completar plan de choque con rebajas fiscales y extender la
Pool

El PP, Unides Podem i ERC han reclamat al Govern completar amb més mesures el primer pla de xoc aprovat per afrontar els efectes del virus Covid-19 en l'economia, estenent la moratòria dels pagaments d'hipoteca també als lloguers, i un major suport als autònoms, amb exempcions en el pagament de cotitzacions i ajornaments de pagament.

Durant el Ple celebrat aquest dimecres perquè el president Pedro Sánchez informi de l'aplicació de l'Estat d'alarma, i que ha comptat amb la presència de tot just una vintena de diputats, el president del PP, Pablo Casado, ha reclamat un "pla de xoc fiscal" incidint en què, una vegada superada l'emergència sanitària, "quedarà la crisi econòmica".

El president del PP ha agraït a Sánchez la inclusió en les mesures aprovades de propostes llançades pel seu grup, com la línia d'avals públics, les mesures per reduir la jornada laboral, desbloquejar el superàvit per a entitats locals i autonòmiques i ha celebrat també l'aprovació de fons per a investigació i la garantia de subministraments bàsics com l'aigua o la llum.

No obstant això, ha reclamat estendre la citada moratòria al lloguer, majors facilitats per als autònoms, i que la rebaixa fiscal no es limiti a l'ajornament del cobrament de l'IVA, sinó que inclogui també una rebaixa en l'Impost de Societats i es cancel·li tota pujada fiscal prevista pel Govern.

Així mateix, ha reclamat més recursos a les comunitats per a augmentar la despesa sanitària, perquè considera que "el fons de contingència es queda molt curt" i amb l'avançament dels lliuraments a compte "ja hi comptaven", així com la devolució dels 2.500 milions d'euros de l'IVA corresponent a 2017, pendent de liquidar.

Casado ha demanat a Sánchez que les mesures econòmiques que aprovi el Govern no es quedin en un "gegant Pla E", perquè en aquesta ocasió la crisi requereix "estímuls fiscals" i "reformes profundes" per comptar amb un sistema productiu "més sòlid" ja que, ha lamentat "quedarà devastat" amb la paralització de l'activitat pel coronavirus.

"EN TEMPS DE GUERRA, ECONOMIA DE GUERRA"

Per part seva, Iván Espinosa de los Monteros, que ha comparegut en substitució de Santiago Abascal, positiu per coronavirus, ha reclamat també al Govern suspendre el pagament de les cotitzacions dels autònoms, així com suspendre les subvencions a sindicats, partits polítics i organitzacions empresarials, i aprovar facilitats per a poder recuperar els fons de pensions privats.

Pablo Echenique, portaveu d'Unidas Podemos, ha compartit les paraules de Casado, sobre que la societat espanyola està "lliurant una guerra contra el coronavirus" i per això ha reclamat mesures econòmiques amb aquest criteri: "En temps de guerra, economia de guerra", ha reivindicat, abans de celebrar que, si al 2008 "es va rescatar a la banca i es va deixar caure a treballadors", en aquesta ocasió s'ha triat "un altre camí".

En tot cas, a més de mostrar la seva "satisfacció" per les mesures socials, com la moratòria d'hipoteques o la prohibició de corts en subministraments bàsics, ha plantejat impulsar un "ingrés mínim" per a qui no té rendes o "molt reduïdes" i estendre la moratòria al pagament del lloguer.

"LEHMAN BROTHERS QUEDARÀ EN UN JOC DE CRIATURES"

Per part seva, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha advertit que el país s'enfronta "al major precipici econòmic des de la crisi estafa de 2008" i que, si no s'amplia la cobertura del pla del Govern, "Lehman Brothers i l'enorme atur, misèria i desigualtat que van venir després quedarà en un joc de criatures".

Així, ha dit que "ja ha arribat" l'hora de debatre una renda bàsica garantida per als qui es quedin sense ingressos, i ha apostat per una moratòria en el lloguer, els pagaments i cotitzacions a la Seguretat Social dels autònoms, l'ajornament de l'IVA i la "suspensió" de pagaments en serveis com l'aigua, la llum o el gas.

MÄS PAÍS DEMANA SUSPENDRE LES REGLES D'ESTABILITAT

El PNB ha celebrat les mesures adoptades, perquè considera que "són el camí correcte", però el seu portaveu, Aitor Esteban, ha dit que ara "la banca ha de demostrar que està a l'altura" i ha demanat a Sánchez "insistir en l'àmbit europeu", per actuar amb el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), ja que creu que "Europa no ha estat a l'altura que s'esperava".

Íñigo Errejón, portaveu de Más País, ha reclamat també una prohibició durant dos mesos dels acomiadaments, com a Itàlia, i ha reivindicat que instruments com el sostre de despesa o l'objectiu de dèficit deixin d'atendre's, perquè "no hi ha criteri ni regla de despesa per sobre de la defensa de la vida". Així, ha demanat suspendre la Llei d'estabilitat pressupostària i una moratòria en el pagament d'interessos del deute.

contador