ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, ha insistit que la inflació continua sent elevada i que el banc central nord-americà està compromès a tornar-la a l'objectiu del 2%, encara que aniran amb "cautel·la" per aconseguir-ho.

"Tenint en compte les incerteses i els riscos, i de la llunyania que hem arribat, el Comitè està procedint amb cautela. Prendrem decisions sobre l'abast de la política monetària addicional i quant de temps seguirà sent restrictiva en funció de la totalitat de les dades entrants, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos", ha assenyalat en un discurs pronunciat al Club Econòmic de Nova York.

Durant la seva al·locució, el titular de la Fed ha explicat que l'augment que estan registrant els rendiments dels bons suposen un ajustament i “podrien” reduir la necessitat de noves pujades de tipus.

"Les condicions financeres s'han endurit significativament als darrers mesos i els rendiments dels bons a llarg termini han estat un important factor impulsor d'aquest enduriment", ha reconegut. Alhora que ha afegit que “seguim atents a aquesta evolució perquè els canvis persistents en les condicions financeres poden tenir implicacions per al camí de la política monetària”.

Respecte a l'evolució de la inflació, el banquer central ha reiterat que segueix sent "massa alta" i que les dades del setembre, tot i continuar la tendència baixista, "van ser una mica menys encoratjadores", però que "uns pocs mesos de bones" dades són només el començament del que es necessitarà per generar confiança que la inflació està baixant de manera sostenible”.

"Encara no podem saber quant de temps persistiran aquestes lectures més baixes, ni on s'assentarà la inflació durant els propers trimestres. Si bé és probable que el camí sigui accidentat i porti algun temps, els meus col·legues i jo estem units en el nostre compromís de reduir la inflació de manera sostenible al 2%”, ha afegit.

En aquest sentit, ha advertit que la política monetària continuarà sent restrictiva fins que estiguin segurs que la inflació està en camí d'assolir aquest objectiu i que estaran atents a les dades que mostren “la resiliència del creixement econòmic i la demanda de mà d'obra".

"L'evidència addicional d'un creixement persistentment per sobre de la tendència, o que la rigidesa al mercat laboral ja no està disminuint, podria posar en risc un progrés més gran en la inflació i podria justificar un major enduriment de la política monetària", ha alertat.

Així mateix, ha afirmat que "els antecedents suggereixen que és probable que un retorn sostenible a la nostra meta d'inflació del 2% requereixi un període de creixement per sota de la tendència i un afebliment més gran de les condicions del mercat laboral".

Powell també ha fet referència a la situació geopolítica actual i els riscos que planteja per a l'activitat econòmica.

"Les tensions geopolítiques són molt elevades i plantegen importants riscos per a l'activitat econòmica mundial. El nostre paper institucional a la Reserva Federal és monitoritzar aquests desenvolupaments per determinar les seves implicacions econòmiques, que continuen sent molt incertes. Pel que fa a mi, l'atac contra Israel em va semblar horrible, igual que la perspectiva que es perdin més vides innocents", ha conclòs.

contador