huelga portugal portada

Portugal afronta des d'aquest dilluns, i per temps indefinit, una nova vaga dels transportistes de mercaderies perilloses que, tot i les mesures preses els últims dies per preparar el país, tindrà efectes sobre el proveïment de combustible. De fet, el país es troba des del cap de setmana en alerta per emergència social.

L'atur arriba enmig de les vacances d'estiu i quatre mesos després de l'anterior vaga al sector, que va provocar problemes de proveïment als aeroports i el transport públic, i va deixar gasolineres seques per tot el país, segons informa Efe.

Després de mesos de negociacions que no van arribar a bon port, les organitzacions convocants -el Sindicat Nacional de Transportistes de Mercaderies Perilloses i el Sindicat Independent dels Transportistes de Mercaderies- van decidir dissabte en sengles plens mantenir la paralització. Els sindicats exigeixen que la patronal del sector, Antram, compleixi l'acord signat després de l'anterior atur, que reconeix augments salarials per als transportistes.

El país té reserves de combustible per a tres mesos, segons el govern, però el problema està en el seu transport fins als llocs de proveïment

Davant la perspectiva que la vaga no es desconvoqués, el govern portuguès ha posat en marxa diverses mesures per mitigar els efectes de la paralització i evitar que es repeteixi el caos viscut l'abril. "La vaga no deixarà d'afectar el dia a dia dels portuguesos", va reconèixer dissabte el primer ministre, el socialista António Costa, després d'un gabinet de crisi amb diversos membres del seu Executiu per coordinar la resposta a la situació.

El país té reserves de combustible per a tres mesos, segons el govern, però el problema estarà en el seu transport fins als llocs de proveïment. Per això, va establir serveis mínims del 100% per prioritaris -com aeroports, ports, serveis de seguretat, bombers i emergències mèdiques-, el 75% per a transport públic i del 50% per al subministrament general de ciutadans.

A més, el país es troba des de la mitjanit de divendres a dissabte en alerta per emergència social, una situació que permet preparar durant el cap de setmana la xarxa de llocs de proveïment d'emergències. En el cas que els serveis mínims no es compleixin, s'ha preparat agents de les forces de seguretat i militars perquè condueixin els camions cisterna i el govern no descarta tampoc haver d'intervenir legalment la vaga si fos necessari per assegurar el funcionament dels serveis essencials.

Costa ha fet al matí d'aquest diumenge una ronda operativa amb el sector energètic i de seguretat per calibrar la capacitat de resposta a la vaga, que va provocar des de dijous cues en algunes gasolineres per omplir el dipòsit amb antelació. Això ha generat un augment del 100% en la venda de combustible respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de l'Entitat Nacional per al Sector Energètic (ENSE).

Per això, Costa ha considerat que probablement "la generalitat dels consumidors" no haurà de proveir durant els pròxims dies, perquè ja tenen els dipòsits plens. També està augmentant l'afluència de portuguesos a gasolineres espanyoles a l'altra banda de la frontera, on a més el preu del combustible és més barat.

La vaga dels transportistes està convocada per període indefinit, de manera que, si no és desconvocada, la situació d'emergència energètica s'estendrà almenys fins al 21 d'agost, segons va decretar l'Executiu.

contador