• Los británicos decidirán sobre la continuidad en la UE tres días antes de las elecciones en España
  • El resultado del Brexit y el movimiento brusco al alza o a la baja podría afectar al 26J
londres-bolsa-brexit

La volatilitat s'ha disparat al mercat. Els inversors protagonitzen una onada de vendes de renda variable i es refugien en actius com el deute alemany, amb el bo a 10 anys cotitzant en negatiu per primera vegada en la història. La proximitat del referèndum al Regne Unit fa saltar les alarmes amb enquestes que anticipen un Brexit, que es produiria tres dies abans que els espanyols vagin a les urnes. I podrien fer-ho després de llegir sobre un enfonsament del mercat.

  • 1,1643€
  • 0,05%
  • 11.152,00
  • 0,42%

En les últimes cinc sessions, l'IBEX-35 es deixa un 8%, i perd ja un 13% des del 31 de desembre. El principal índex de la Borsa de Londres, el FTSE 100, es deixa un 3% en aquest període, amb una caiguda similar per a la lliura enfront del dòlar. El que més sorprèn, així i tot, és l'evolució del conegut com a índex de la por (VIX), que mesura la volatilitat. “Es mou per sobre del 20%, quan fa poc estava en el 15%. Això vol dir que el mercat anticipa mala maror a final de mes”, exposa Ramón Morell, analista d’ETX Capital.


"Seran 15 dies així i sense canvis, tret que les enquestes al Regne Unit comencin a oferir, de sobte, un resultat clarament favorable a la permanència. Per sentit comú, sembla, però, més assenyat comptar amb la permanència del Regne Unit a la UE, malgrat les enquestes. I això és així no només perquè el Brexit seria una espècie de xoc, de 'cigne negre' per a Europa i no es pot dissenyar una estratègia d'inversió considerant que el 'cigne negre' passa a ser l'escenari central", argumenten en Bankinter.


De fet, els analistes anticipen un moviment brusc de la lliura passi el que passi el dia 23 de juny, que segons Morell podria ser de caiguda del 10% en uns minuts en cas que hi hagi Brexi, o pujar fins i tot un 20% si el Regne Unit segueix dins de la Unió Europea. La renda variable també és previsible que es vegi afectada, tant el FTSE com la resta d'índexs europeus incloent l'IBEX. Encara que la reacció “podria ser més intensa cap amunt que no pas cap avall”, ja que el mercat ha descomptat en gran parte aquest perill, indica l'analista d’ETX Capital a Bolsamanía.


SERÀ JUTGE EL MERCAT DE LES ELECCIONS A ESPANYA?


Les enquestes anticipen un resultat a les eleccions generals del 26 de juny que tornarà a deixar un Congrés fragmentat en el qual seran necessàries les negociacions entre partits i almenys una coalició entre tres formacions per formar Govern. L'últim CIS deixava el PP en primer lloc (entre 118 i 121 en estimació d'escons), per davant d'Units Podem amb les seves confluències (88-92), del PSOE (78-80) i de Ciutadans (38-39).


No obstant això, aquest mateix baròmetre, publicat la setmana passada, indica que hi ha un 32,4% d'indecisos. És a dir, la balança podria moure's cap a un costat o cap un altre els propers dies, i el Brexit podria ser decisiu si genera un moviment brusc del mercat. “Un Brexit i les consegüents caigudes del mercat podria provocar un biaix cap a l'esquerra i afavorir Podem, mentre que una pujada de la borsa i estabilitat amb el vot negatiu al Brexit afavoriria els partits de centre i conservadors com ara Ciutadans i Podem”, sosté un reconegut analista de mercat en conversa amb Bolsamanía.


Les últimes enquestes apunten al fet que el Brexit guanya terrè, encara que alguns experts creuen que cal anar amb compte amb realitzar anàlisis i prendre posicions envers aquests sondejos. El mateix analista explica que les enquestes són principalment telefòniques, i ateses per persones desocupades i descontentes o ja retirades del mercat laboral, més proclius a trencar amb la Unió Europea. Per la seva banda, els partidaris de seguir majoritàriament dins del projecte comú representen un perfil més jove en edat laboral, a les seves oficines sense contestar aquest tipus de trucades. “És una hipòtesi amb la qual treballen els inversors”.


En qualsevol cas, les autoritats monetàries treballen amb la hipòtesi que hi hagi Brexit per reduir el dany. Tant el Banc d'Anglaterra com el Banc Central Europeu (BCE) preparen accions davant aquesta possibilitat, com ara obrir línies de ‘swap’ il·limitades en euros i en lliures, segons informa Reuters. És a dir, mesures per assegurar la liquiditat en el sistema financer.

contador