ep estanco tabaco tabacalera cigarro cigarros fumar paseando pasear 20190412220302
EUROPA PRESS - Archivo

El diputat d'Unidas Podemos, Txema Guijarro, ha avançat que, entre les mesures de la reforma fiscal consensuada entre el PSOE i Unidas Podemos, s'hi inclourà l'augment de l'IVA al tabac i a les cases de joc, i una rebaixa per als productes d'higiene femenina i els serveix veterinaris. No obstant, Hisenda ha dit que l'IVA del tabac no s'apujarà, perquè ja es troba al màxim.

Així ho ha assegurat Guijarro durant la seva intervenció al debat del Ple del Congrés sobre l'acord del Govern relatiu a la nova senda d'estabilitat pressupostària i el límit de la despesa no financera ('sostre de despesa'), preludi dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2020.

Guijarro ha destacat que les mesures econòmiques pactades entre el PSOE i Unidas Podemos per a la reforma fiscal que ha començat a implementar el Govern "reemprenen el camí de la justícia social, el camí que aquest país havia perdut fa temps, i que novament comença."

En aquest sentit, ha explicat, en matèria d'imposició directa, la reforma fiscal inclourà una pujada de l'últim tram de l'IRPF i s'harmonitzarà Societats, amb una reducció del tipus aplicat a les pimes.

No obstant, ha revelat que les modificacions més significatives en matèria tributària tindran lloc a imposició indirecta, de manera que l'IVA s'apujarà per a determinats productes i serveis", com el tabac i les cases de joc, mentre que es rebaixarà per als productes d'higiene femenina i els serveis veterinaris.

Previsiblement, l'IVA dels productes femenins baixarà del 10% al 4%, i el veterinari del 21% al 10%. En tot cas, les variacions de l'IVA sobre el tabac no figuren a l'acord presentat pel PSOE i Unidas Podemos per a la formació del Govern de coalició i la investidura de Pedro Sánchez. També ha recordat que aquestes mesures van acompanyades de la creació de nous impostos a determinats serveis digitals ('Taxa Google') i a les transaccions financeres ('Taxa Tobin').

HISENDA DIU QUE NO

Per la seva banda, el Govern no incrementarà l'IVA del tabac perquè ja tributa al tipus màxim del 21%, segons han precisat a Europa Press fonts del Ministeri d'Hisenda, que emmarca qualsevol eventual pujada de la imposició indirecta a temes mediambientals. Després de les paraules de Guijarro, des del Ministeri d'Hisenda han declarat que es tracta de "simples propostes" d'aquest partit.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que durant aquesta legislatura s'elaborarà un Pla Integral de Reducció del Tabaquisme, que entre d'altres mesures contemplarà l'ampliació dels espais 'sense fum' a cotxes o espais esportius a l'aire lliure, o l'augment de la fiscalitat sobre el tabac i productes relacionats, com per exemple les cigarretes electròniques.

En aquest últim aspecte en concret, Illa ha recordat que els preus del tabac a Espanya es troben entre els "més baixos" d'Europa, amb un preu mitjà per paquet d'aproximadament cinc euros, respecte dels 10 euros que costen de mitjana a d'altres països europeus. El gravamen sobre els cigarrets representa gairebé un 80% del preu final d'aquests (sumant-hi impostos especials i l'IVA aplicable). Es tracta d'un percentatge molt significatiu, si es compara amb d'altres productes subjectes a imposició indirecta. Per exemple, el gravamen mitjà sobre la gasolina és d'un 51%, i el de les begudes alcohòliques d'alta graduació d'un 42%.

La recaptació fiscal derivada del tabac es va mantenir estable durant el 2019 per setè any consecutiu al voltant dels 9.000 milions d'euros, en un context en què la tendència a la baixa del mercat intern es compensa amb la contenció del mercat il·lícit a Andalusia i l'increment de les vendes a la frontera amb França. Al 2019, la facturació total del tabac va sumar 11.865 milions d'euros, un 0,95% més. D'aquests, un 86%, és a dir, 10.201 milions d'euros, va correspondre a la comercialització de 2.242,9 milions de paquets.

Noticias relacionadas

contador