ep pedro sanchezpablo iglesiasreunenla moncloa
RICARDO RUBIO/ EUROPA PRESS

El grup confederal de Units Podem-En Comú-En Marea presenta aquest dilluns un document amb les propostes que està negociant amb el Govern per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i hi inclou noves mesures que tenen com a objectiu "iniciar la transició energètica i frenar l'estafa de la factura de la llum", que passen per crear una tarifa de la llum "familiar" per a llars, que se sufragui amb més impostos a les elèctriques.

El document, que presentarà el mateix secretari general de Podem, Pablo Iglesias, al costat d'altres portaveus del grup, i que es titula 'Pressupostos amb la gent a dins', pretén donar un impuls a les negociacions amb el Govern. El seu grau d'acceptació per part de l'Executiu ha de determinar el seu vot en els pressupostos, segons expliquen fonts del partit morat.

Podem ha agrupat totes les seves propostes en un document. El seu grau d'acceptació per part del Govern ha de determinar el seu vot en els pressupostos

En aquest document s'inclouen mesures que Podem ja ha assenyalat com "prioritàries" a l'hora de redactar els nous comptes, com per exemple, un paquet per frenar els lloguers abusius, la revaloració de les pensions amb l'IPC blindada per llei, pujar el salari mínim a 1.000 euros el 2019 i derogar les reformes laborals o baixar la quota als autònoms amb menys ingressos.

I a més, incorporen altres propostes "amb les d'acabar de definir el conjunt d'exigències que Units Podem-En Comú Podem-En Marea li fa al Govern, perquè el grup confederal, en funció del que aquest estigui disposat a acordar, pugui prendre la decisió d'aprovar o no els propers Pressupostos Generals de l'Estat", expliquen les fonts consultades.

"TARIFA ASSEQUIBLE PER A PRIMERES RESIDÈNCIES"

En concret, proposen "crear una tarifa assequible per a les llars de primera residència" per acabar amb la situació de "pura vulnerabilitat" que, al seu parer, tenen "els consumidors del carrer" davant de les elèctriques. "Per això, proposem introduir un sistema de quotes i progressivitat en el preu que asseguri que el sou no se'ns va en pagar un servei bàsic com és l'energia en la primera residència i que ningú es queda sense subministrament per no arribar a atendre les seves factures", explica el grup confederal.

A més, afegeixen que "perquè tothom que hi tingui dret i es pugui aprofitar d'aquesta mesura, cal oferir als consumidors que estiguin al mercat lliure passarel·les per tornar al mercat regulat, on estaran més protegits". "Fins i tot la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha reconegut l'agressivitat i la confusió que regna en les pràctiques de les elèctriques per passar clients del mercat protegit al lliure", assenyalen.

"CÀRREC A LA SOBRERRETRIBUCIÓ"

D'altra banda, per sufragar aquesta mesura, Podem i els seus socis parlamentaris proposen "reduir els privilegis de les elèctriques i fer que contribueixin". "En una societat democràtica i igualitària no és assumible que els beneficis d'unes poques elèctriques pugin al mateix ritme que les dificultats de les famílies per pagar la llum. Les elèctriques han de tornar a hores d'ara excepcionals els privilegis del que han gaudit", defensen al document.

"La nostra proposta és que l'Estat pugui recuperar part d'aquest regal de diners públics a les elèctriques mitjançant un càrrec al sobrerretribució en funció dels augments que experimenti el preu de la llum. Això permetrà finançar l'esmentada tarifa familiar, de manera que les elèctriques contribueixin més quan més grans siguin els preus", asseguren.

Noticias relacionadas

contador