• El BoJ manté el seu QE de 80 bilions de iens
  • Però modifica com els invertirà
inversores-contentos2

Tot i que el Banc del Japó (BoJ) ha revelat poques novetats en la seva última reunió de política monetària, destaca el gir en la seva política de compra d'actius amb l'objectiu de mantenir el rendiment dels bons a 10 anys. Un aplanament de la corba rendiment, en què la rendibilitat a llarg termini sigui més propera a la de curt termini posa en perill el negoci de la banca, i el BoJ no ha dubtat a intervenir per revertir aquesta situació.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 4,85€
  • 2,16%

La banca europea ha rebut amb entusiasme aquesta mesura, probablement avançant que el Banc Central Europeu (BCE) segueixi l'exemple japonès i doni una solució als seus problemes, en què els tipus d'interès negatius estan minant els beneficis del sector.

A meitat de la sessió europea, els bancs responen a aquesta mesura amb fortes pujades. ING és el més destacat a l'Eurostoxx, alçant-se un 3,5%, seguit de l'italià Intesa San Paolo, que avança un 2,6%, igual que Banco Santander. Al mercat espanyol és el sector que està estirant de l'IBEX, amb Popular liderant els guanys amb un 3,38%.

LA BANCA SEMPRE GUANYA

El negoci és simple, la banca rep diners a través de dipòsits de clients i el inverteix en bons de l'estat a llarg termini. Si la corba de rendiment s'aplana, això vol dir que el banc haurà de pagar més per rebre prestat a curt termini i guanyarà menys per prestar a llarg termini, impactant directament sobre els seus resultats. La manera d'aplicar aquesta manipulació de la corba de tipus serà a través d'eliminació del criteri que limitava l'oferta d'una rendibilitat prefixada a un màxim any, estenent-la fins a 10 anys.

Amb aquesta mesura, el que el BoJ pretén és transferir els seus rendiments a la banca, és a dir, està disposat a pagar més per demanar diners prestats al seu sistema bancari. Continua així amb el seu programa de compra d'actius (QE) amb una quantitat anual de 80 bilions de iens, més de 700.000 milions d'euros, encara que amb importants canvis en com emprar-los.

Els tipus d'interès negatius estan demostrant tenir uns efectes pràcticament nuls en impulsar la borsa i l'economia nipona i aquesta mesura els permet intentar aconseguir el mateix objectiu sense haver de sacrificar els seus objectius macroeconòmics.

El mateix ministre de finances, Haruhiko Kuroda ha defensat que el Japó ja no està en deflació com el 2013 per la seva política expansiva, tot i que reconeixen que està lluny de l'objectiu del 2%. A més, l'IPC subjacent va caure un 0,5% a l'agost respecte a l'any anterior, fet que va suposar el cinquè mes consecutiu de descensos. "No hi ha cap canvi en el nostre compromís d'assolir el 2% al més aviat possible", ha assenyalat.

contador