ep el president de la patronal catalana foment del treball josep sanchez llibre durant la seva
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Les patronals Foment del Treball i Pimec, i els sindicats CCOO i UGT, han cridat a institucions, partits, entitats socials i econòmiques i la ciutadania a "restablir els espais de convivència i cohesió social que facilitin un clima idoni per al diàleg i negociació que garanteixi l'estabilitat política, econòmica i social" a Catalunya.

En un comunicat conjunt, les quatre organitzacions han assegurat que "un cop acabada la via judicial, la política està obligada a trobar els mecanismes per resoldre la complexa situació" a Catalunya.

Han opinat que la política "lluny d'intensificar les tensions, ha de reforçar els espais de convivència, de diàleg i de legalitat buscant solucions polítiques col·lectives i personals, com és el cas dels condemnats amb penes de presó".

Han reclamat que els partits polítics "restaurin els mecanismes de relació que puguin superar els blocs actuals", i han qualificat d'imprescindible el respecte i la cooperació entre les diferents opcions polítiques perquè hi hagi una normalitat democràtica en el funcionament de les institucions de Catalunya.

"La normalitat institucional ha de permetre respondre a les necessitats socials de la ciutadania que pateix una greu desigualtat econòmica", han defensat les patronals i sindicats, que han expressat que les empreses també necessiten respostes per afrontar el present i futur de la transformació econòmica i productiva.

També han demanat establir un procés de negociació entre institucions "per trobar solucions progressivament satisfactòries per a les parts afectades pel conflicte polític", ja que consideren que la situació actual perjudica els interessos de la societat.

Les quatre entitats han assegurat estar compromeses "inequívocament amb el desenvolupament de Catalunya, amb reforçar els espais de concertació social", entre els quals han esmentat l'Acord Interprofessional de Catalunya, el Consell de Relacions Laborals, el Consell Rector de la Formació Professional i el Pacte Nacional per a la Indústria.

contador