• Eleva la seva nota sobre el País Basc fins a 'A3' des de 'Baa1'
  • L'agència sí que millora la ciutat de Barcelona, que puja fins a 'Baa1' des de 'Baa2'
21d ibex cataluna apertura gigante

L'agència de qualificació Moody’s, que divendres passat va elevar la seva qualificació sobre Espanya fins a 'Baa1' des de 'Baa2', ha anunciat en les últimes hores diversos canvis fruit d'aquella millora. D'una banda, ha pujat la nota dels grans bancs espanyols i també d'Aena. A més, ha comunicat la millora de la qualificació en un graó de 15 comunitats autònomes espanyoles, per a les quals manté una perspectiva estable. En contraposició, reafirma la seva qualificació 'Ba3' (bo escombraries), amb perspectiva negativa, per a Catalunya.

"Moody’s ha elevat en un esglaó les qualificacions de 15 comunitats espanyoles. Les perspectives de totes elles romanen estables. Al mateix temps, Moody' s ha reafirmat la qualificació 'Ba3' (bo escombraries) de Catalunya i les perspectiva segueix sent negativa", ha explicat l'agència.

L'agència ha justificat la seva decisió de mantenir sense canvis la seva qualificació de Catalunya per la "feble" posició fiscal de la regió, reflectida en la presència d'uns nivells de deute "molt alts", i per la persistència de les tensions polítiques

Les millores de qualificació es deuen, segons Moody’s, a l'enfortiment del perfil de crèdit sobirà d'Espanya, que ha quedat reflectit en la millora de qualificació fins a 'Baa1' duta a terme el 13 d'abril, i la forta correlació entre el crèdit de les comunitats i el crèdit sobirà.

Moody’s creu que la millora de la solvència del deute sobirà d'Espanya es reflecteix a nivell regional i local a causa d’aquesta forta correlació entre el deute de les comunitats i el deute sobirà i el suport extraordinari del Govern central a les regions a través d'un suport en liquiditat que es mantindrà durant els propers anys.

Moody’s també nota una "millora significativa" en la consolidació fiscal de les regions el 2017, amb una reducció del dèficit regional per a l'any del -0,32% del PIB des del -0,84% el 2016. "Aquest és un element positiu, ja que és la primera vegada des del començament de la crisi financera el 2008 que les regions espanyoles han aconseguit col·lectivament el límit de dèficit objectiu imposat pel govern espanyol", assenyala l'agència. Tot i les eleccions regionals el 2019, Moody’s creu que és probable que el dèficit regional continuï disminuint el 2018, ja que el fort creixement del PIB reforça els ingressos fiscals regionals.

MILLOR NOTA PER AL PAÍS BASC

Moody’s fixa la seva millor qualificació per al País Basc, amb un ràting d’’A3' des de 'Baa1' que se situa, a més, per sobre de la qualificació del país. Aquesta decisió es basa, segons l'agència, en el particular règim fiscal que té la comunitat, "que actualment els permet retenir suficient fortalesa creditícia per mantenir les seves qualificacions una mossa per sobre de les de l'Estat", diu l'agència. "A més, el País Basc i la província de Biscaia tenen posicions de liquiditat còmodes, que limiten el seu risc de refinançament. Tant Biscaia com el País Basc van registrar saldos operatius positius i superàvit de finançament el 2017, que s'espera que continuïn el 2018", explica.

Per a les regions de Castella i Lleó, Galícia i Madrid, Moody’s ha millorat la seva nota fins al mateix nivell que la del país,'Baa1', mentre que Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura, Múrcia i València també han vist millorant la seva valoració però la mantenen per sota del nivell del d'Espanya. Així, Andalusia i Extremadura milloren fins a 'Baa2' des de 'Baa3', mentre que Castella-La Manxa, Múrcia i València ho fan des de 'Ba2' fins a 'Ba1', i es mantenen dins de la categoria coneguda com a 'bo escombraries'.

PER QUÈ NO MILLOREN CATALUNYA

Sobre la seva decisió de mantenir Catalunya en 'Ba3', amb perspectiva negativa, l'agència la justifica per la "feble" posició fiscal de la regió, reflectida en la presència d'uns nivells de deute "molt alts". A això se suma la persistència de les tensions polítiques entre la regió i el Govern per la independència de la regió, explica Moody’s, i recalca que això està afectant l'economia de la regió, "particularment la inversió estrangera directa".

La reafirmació de la qualificació també es basa en l'alt suport del Govern central a través de l’FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) i en les expectatives de Moody’s que aquest suport continuarà.

Pel que fa a la raó de mantenir les perspectiva negativa, reflecteix, segons Moody’s, "la contínua tensió política entre la regió i el Govern central". Moody’s espera que la inestabilitat política no resolta després de les eleccions regionals del 21 de desembre de 2017 continuarà afectant negativament l'entorn comercial de la regió, afegint pressió a les finances ja febles d'aquesta.

Finalment, cal destacar que Moody’s sí que ha millorat el ràting de Barcelona, ​​que ha elevat al mateix nivell que el de l'Estat (fins a 'Baa1' des de 'Baa2'). Aquesta decisió, explica l'agència, reflecteix "la bona administració pressupostària de la ciutat i la solidesa financera dels últims anys, com ho demostra el limitat deute i l'elevat saldo brut d'explotació".

Noticias relacionadas

contador