• L'escenari central de Moody’s és que Catalunya seguirà formant part del Regne d'Espanya
  • El procés de normalització de la política monetària també serà un factor rellevant
banco de espana

Segons un informe de Moody’s Investors Service, "les tensions polítiques i la normalització de la política monetària seguiran sent factors rellevants des del punt de vista del crèdit i afectaran la majoria dels sectors corporatius d'Espanya".

En primer lloc, l'escenari central de Moody’s és que Catalunya seguirà formant part del Regne d'Espanya. No obstant això, les tensions polítiques i la incertesa probablement pesaran en el sentiment econòmic i la despesa del consumidor a nivell nacional i per tant limitaran la demanda, la qual cosa comporta implicacions creditícies negatives per a les empreses espanyoles, afegeix Moody's.

En positiu, comenta també que la qualitat creditícia de les companyies no financeres espanyoles romandrà estable el 2018 davant un escenari de creixement econòmic del país, recuperació generalitzada a nivell global i favorables mercats financers.

"El nostre pronòstic de creixement real del PIB del 2,3% a Espanya donarà suport a la qualitat creditícia de les empreses aquest any. Una major recuperació econòmica generalitzada als seus principals mercats finals, Europa i Amèrica Llatina, també beneficiarà les empreses espanyoles amb presència internacional", afirma Laura Pérez, analista de Moody’s.

POLÍTICA MONETÀRIA I SECTORS

En segon lloc, l'escenari base de l'agència de qualificació és que la política monetària continuarà sent favorable, i els baixos spreads de crèdit donaran suport al cost de finançament i refinançament de les empreses el 2018. La pujada dels tipus d'interès produirà un augment immediat del cost marginal del deute al moment de l'emissió. No obstant això, tindrà un efecte menor en el cost mitjà del deute, ja que moltes companyies qualificades han ajornat els venciments de deute aprofitant el moment de baixos tipus d'interès.

Sobre el sector elèctric, Moody’s comenta que les inquietuds del govern espanyol al voltant de l’assequibilitat de l'energia han propiciat una possible càrrega reguladora addicional, després de l'anunci inesperat al gener d'una proposta per retallar la retribució de les xarxes tant d'electricitat com de gas i incrementar els requisits per al tancament de plantes de carbó i nuclears. En convertir-se en llei, aquestes mesures tindran implicacions creditícies negatives per al sector, especialment per a l'entitat propietària de la xarxa elèctrica, Red Electrica d'Espanya, (Baa1 estable), i per als principals operadors de plantes nuclears International Endesa (Baa2 estable) i Iberdrola (Baa1 positiva).

Pel que fa al sector de petroli i gas, l'agència assenyala que la recuperació dels preus del petroli i els estalvis en els costos milloraran les condicions creditícies. Repsol (Baa2 estable), per exemple, es beneficiarà del creixement de les seves operacions d'exploració i producció (upstream) i de les operacions de refineria i comercialització (downstream) històricament sòlides.

Finalment, Moody’s preveu que els ingressos del sector de telecomunicacions a Espanya creixin un 1% aquest any, impulsats per augments en els preus i la venda creuada, malgrat una major competència. La tendència al mercat domèstic juntament amb la nostra expectativa d'un fort creixement al Brasil, ajudarà a Telefónica (Baa3 estable) a reduir els seus nivells de palanquejament.

Noticias relacionadas

contador