ep la ministra de hacienda maria jesus montero en su escano en el congreso durante una sesion
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, és optimista sobre la possibilitat que el Govern aconsegueixi complir els terminis que s'ha donat per a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021. Tant que ha assegurat aquest dimecres que l'Executiu estarà "en condicions" de poder aprovar "la setmana que ve o la següent" la senda d'estabilitat pressupostària, juntament amb l'anomenat sostre de despesa, que és el primer pas per a l'elaboració dels comptes públics.

Així ho ha indicat durant la sessió de control al Govern en el Congrés, que també ha aprofitat per destacar que el quadre macroeconòmic estarà "consensuat" quan decideixi portar-lo a la Cambra baixa. De fet, Hisenda ja ha remarcat en més d'una ocasió que no se sotmetrà a votació els nous objectius de dèficit i de deute fins a tenir garantits, aquesta vegada sí, els suports suficients per a la seva aprovació. A partir d'aquí, serà quan s'iniciarà la tramitació parlamentària dels PGE.

Montero s'ha expressat en aquests termes en ser preguntada en l'hemicicle per la portaveu fiscal del PP al Congrés, Carolina España, que ha criticat que en els últims anys l'Executiu "ja va incomplir el dèficit" i que en aquest exercici "va mentir en la seva previsió" a Brussel·les. "Són experts en maquillatge", ha criticat la diputada, i ha acusant el Govern de plantejar "retallades" a pensionistes, autònoms i funcionaris, "quedar-se amb l'IVA de les comunitats autònomes" i "fer xantatge als ajuntaments" amb el decret dels romanents de tresoreria.

Així mateix, ha assenyalat que "li han posat un escuder" de Podemos per a negociar els Pressupostos, en referència al secretari d'Estat i responsable econòmic de Podemos, Nacho Álvarez, i ha dit que tem "el caos" si es gestionen els fons europeus "com s'han gestionat els ERTO i l'ingrés mínim vital". "No estem malament, estem molt pitjor, però el més dramàtic és saber que la solució està en mans del problema", ha conclòs.

"SI ESPEREN QUE FACI EL QUE VA FER EL PP, VAN DESPISTATS"

A la seva rèplica, la portaveu del Govern ha atribuït al PP que "sempre utilitzen el marc de Bildu i els independentistes com a comodí del públic" malgrat que, ha dit, aquest "argument recurrent no va enlloc".

Respecte a les acusacions sobre possibles retallades, ha assegurat que "si esperen que faci el que va fer el PP en l'anterior crisi, van despistats": "No farem retallades, ni abaixarem la despesa pública, ni asfixiarem les comunitats i els ajuntaments com van fer quan governaven", ha dit.

I finalment, ha lamentat que el PP estigui "fent permanentment una política de terra cremada", una oposició que, ha dit, "no serveix per a res", per la qual cosa ha convidat a aquesta bancada al fet que "abandonin aquesta forma de desgast" davant una situació "inèdita" al país. "Si les senyories que riuen no ho entenen, només s'han de fer un volt pel carrer per entendre el sofriment de la gent", ha conclòs la titular d'Hisenda.

Noticias relacionadas

contador