• Lar era la segona major posició dins del fons Metavalor, amb un 6,8% de la cartera i un valor de 2,2 milions d'euros
  • "Quan es tracta de l'equip gestor, no escoltis el que diuen, mira el que han fet", segons l'inversor Donald Yacktman
metagestion

Metagestión se'n va de Lar España Real Estate. I en el seu adéu no oculta el monumental malestar que l'equip dirigit per Javier Ruiz sent cap als gestors de la socimi. La gestora de fons els acusa de "destruir valor per a l'accionista" i compondre un esquema de retribucions "immoral" vinculat a la realització d'ampliacions de capital.

"Quan es tracta de l'equip gestor, no escoltis el que diuen, mira el que han fet"

"No podem seguir sent accionistes d'una companyia en la qual els seus gestors, o bé no entenen com s'ha de gestionar el capital, o bé ho entenen i no els importa danyar contínuament a les seves accions i beneficiar-se a la seva costa", expliquen des de Metagestión mitjançant un comunicat.

Llegiu també: La paraula màgica a buscar com a inversor: els fons de borsa espanyola que generen més alfa

A la nota han inclòs unes paraules del "llegendari" inversor Donald Yacktman "quan es tracta de l'equip gestor, no escoltis el que diuen, mira el que han fet". Per a la gestora de fons d'inversió, el que ha fet Lar als seus accionistes "és una de les majors destruccions de valor per part d'un equip gestor que hem vist a Espanya en els últims anys, fet justifica que liquidem DE FORMA IMMEDIATA -sic- nostra inversió en la companyia".

LAR, PRINCIPAL APOSTA DE METAGESTIÓN

Amb Javier Ruiz com a director d'inversions i més de 300 milions d'euros sota gestió, Metagestión s'ha convertit en una de les referències de la gestió 'value' a Espanya. I Lar España Real Estate s'havia convertit en una de les seves principals apostes, raó per la qual la seva marxa ara, i en els termes en els quals la fonamenta, aconsegueixen major importància.

A 30 de juny, Lar era la segona major posició dins del fons Metavalor, amb un 6,8% de la cartera i un valor de 2,2 milions d'euros, i també figurava entre les majors apostes del fons Metavalor Internacional, amb un pes del 2,3% i 756.000 euros.

LA PISTA, UNA AMPLIACIÓ DE CAPITAL

Metagestión va considerar que hi havia factors que convertien a Lar en "una idea d'inversió especialment atractiva en aquests moments"

Metagestión va invertir a Lar Real Estate perquè van valorar de forma positiva diferents factors que la convertien en "una idea d'inversió especialment atractiva en aquests moments". No obstant això, per a la gestora "la destructiva gestió de capital que l'equip gestor de la companyia ha dut a terme aquests anys, la desalineació total amb els seus accionistes i els seus continus missatges contradictoris, han convertit a Lar Real Estate en un actiu no invertible".

No obstant això, la companyia buscava que complís una sèrie de principis, entre els quals es troba "la gestió de capital" que no podia avaluar perquè era "un vehicle cotitzat de recent creació". En aquest sentit des de Metagestión es desconeixia si aquest factor anava a generar o no valor per als accionistes del vehicle, però l'últim que la companyia esperava era que s'estaven enfrontant "a grans destructors de valor".

La companyia es va posar en alerta fa aproximadament un any quan des de Lar es va anunciar una ampliació de capital amb un petit descompte sobre el Valor Net dels Actius (NAV). A la gestora aquesta acció li va enxampar per sorpresa, encara que van mantenir la seva inversió en la companyia.

Lar torna a actuar. Fa uns mesos Metagestión va revisar el cobrament de la retribució variable per rendibilitat de l'equip gestor i quin va ser la seva sorpresa quan van comprovar que la part variable de la retribució, encara que és legítim, els va resultar "sens dubte immoral i desalinea totalment als gestors de Lar pel que fa als seus accionistes". La gestora argumenta que "l'equip gestor de la companyia es beneficia, a costa dels seus accionistes, cada vegada que realitza ampliacions de capital."

UNA SEGONA AMPLIACIÓ NO VA CONVÈNCER

A principis del passat mes de juliol, Lar va anunciar una segona ampliació de capital per sota de NAV

A principis del passat mes de juliol, Lar va anunciar una segona ampliació de capital per sota de NAV, que des de Metagesión consideren "una operació a tots llums injustificada i absolutament dilutiva i destructora de valor per als accionistes de la companyia". En aquest sentit, tres dies després de l'anunci, ambdues companyies es van reunir per tractar tres temes en concret.

La trobada va deixar als membres de la gestora "pitjor" del que havien entrat a les oficines, els quals van transmetre que la confiança en l'equip gestor de Lar és "nul·la en aquests moments", per la qual cosa valoraran de forma positiva un canvi d'equip gestor o la venda de Lar a una altra companyia que deixi de destruir valor per als seus accionistes.

Llegiu més:

Los fondos de inversión que generan rentabilidades de más de un 100% en 2016

Los dos fondos de inversión de bolsa española que escapan de las pérdidas en un 'horrible' 2016

Nou fons d'inversió per a guanyar diner i suportar la volatilitat i la incertesa del mercat

Metagestión incorpora a Miguel Rodríguez como gestor de fondos