viviendacostacb1

Tenir una font d'ingressos extra o aprofitar la rendibilitat no són raons suficients. El 81% dels propietaris de primera o segona residència assegura que no posaria el seu habitatge en règim de lloguer de vacances. Només un 3% afirma que actualment ja lloga o intercanvia la seva residència habitual o segona residència per curts períodes de temps.

És una de les principals conclusions de l'estudi Radiografia del mercat de l'habitatge 2018-2019, realitzat pel portal immobiliari Fotocasa i que, en aquest cas, fa especial focus en la situació del lloguer turístic a Espanya. Davant d'aquests percentatges, hi ha un 16% que sí que es planteja fer-ho. Unes dades molt similars als que es van registrar el 2018, de manera que la intenció de posar l'habitatge de lloguer de vacances no ha variat respecte a l'any passat.

Els propietaris d'habitatge que posen en lloguer de vacances la seva primera o segona residència ho fan principalment perquè és una font d'ingressos. Així ho assegura el 34% dels propietaris. El segueix un altre 25% que diu llogar un habitatge per la rendibilitat que ofereix aquest tipus de lloguer i un altre 22% assegura que ho fa perquè prefereix que l'habitatge estigui ocupat.

La font d'ingressos extra, la rendibilitat i que l'habitatge estigui ocupat són les raons per les quals es tria el lloguer vacacional

En una altra escala de prioritats, un 5% es va decantar per aquesta fórmula de lloguer perquè planeja comprar-se un altre habitatge, un 4% perquè s'ha reactivat el mercat del lloguer i és bon moment per llogar i un 3% està esperant que pugin més els preus per vendre l'habitatge que actualment té en lloguer.

"Les dades d'aquest estudi mostren que el percentatge de propietaris particulars que ha destinat un habitatge a lloguer de vacances durant l'últim any és baix i els que s'ho plantejarien fer-ho, també. A més, s'observa que aquest és un mercat que té més penetració entre els propietaris d'habitatge a zones costaneres", explica la directora d'Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio.

PERFIL DE L'ARRENDADOR

Si el 2018 el perfil de l'arrendador d'habitatge de vacances estava molt més representat per dones (55%), el 2019 aquesta presència ha canviat lleugerament. Així, aquesta any el 53% dels arrendadors d'habitatge de vacances són homes enfront del 47% de dones.

El tram d'edat entre 45 i 54 anys és el més actiu en aquest mercat (30%), seguit molt a prop pel tram entre 35 i 44 (29%), de el d'entre 55 i 75 anys (27%), 25 i 34 anys (11%). Finalment, el tram entre 18 i 24 és el menys actiu (3%). La mitjana edat que tenen els arrendadors d'habitatge de vacances és de 47 anys.

Pel que fa a la classe social, el 40% dels arrendadors d'habitatge són de classe social mitjana-alta, seguit del 37% que és de classe alta, un 15% de classe mitjana, un 6% de classe mitjana-baixa i un 1,3% de classe baixa. Quant a la seva situació familiar, el 57% dels arrendadors d'habitatge de vacances viu amb la seva parella i fills, el 21% viu sol en parella, el 8% viu amb els seus pares i un 6% viu sol.

Per comunitats autònomes, entre les que més propietaris lloguen el seu habitatge com lloguer de vacances destaca Andalusia, amb un 26% del total, seguida de Catalunya (18%), el País Valencià (13%), Madrid (7%) i País Basc (4%).

Noticias relacionadas

contador