manuel escudero (psoe)
Alberto Sánchez

Pedro Sánchez torna de nou a prendre el timó del segon partit més votat d'Espanya, el PSOE. La seva victòria durant les primàries socialistes ha generat un ambient d'incertesa sobre el rumb que adoptarà el partit i quina serà la seva posició en aquesta legislatura durant la qual el PP governa en minoria, sobretot, des del punt de vista econòmic. En aquest sentit, les pautes que surtin des de Ferraz tindran el segell de Manuel Escudero, coordinador del projecte econòmic de la candidatura de Pedro Sánchez.

Escudero, economista i assessor de l'ONU, s'ha unit a aquesta segona etapa de Sánchez com a secretari general del PSOE. Al seu currículum hi apareix la coordinació del 'Programa 2000' del PSOE al Govern de Felipe González el 1990. També va ser assessor de Josep Borrell, a la seva etapa de secretari d'Estat d'Hisenda i director general de Deusto Business School. En aquesta entrevista concedida a Bolsamanía avança els seus plans de futur per a l'economia d'Espanya.

1. Pressupostos Generals de l'Estat. Manuel Escudero considera que "la posició que s'ha pres per part del partit ha estat l'adequada" ja que considera que no es pot estar d'acord amb els pressupostos presentats per l'Executiu de Rajoy.

2. Reforma laboral i model salarial. L'economista considera com a "fonamental" la derogació de la reforma laboral. D'altra banda, Escudero assenyala fonamental "trencar el model salarial que hi ha a Espanya" mitjançant la pujada del salari mínim interprofessional i amb una llei d'igualtat laboral per a la dona per poder ajustar el problema demogràfic.

3. Ocupació juvenil. El coordinador del projecte econòmic de Pedro Sánchez destaca la necessitat d’"unes polítiques actives d'ocupació completament noves" centrades en els joves. Escudero considera que en aquesta època de "transició cap a l'economia digital" significarà que "molts assalariats quedin expulsats del sistema productiu" i s’adoptaran mesures com un millor repartiment de les hores de treball mitjançant la reducció de les jornades laborals.

4. Transició ecològica de l'economia. Manuel Escudero aposta per buscar un nou sistema de producció energètica i electricitat, perquè, alerta que, "el canvi climàtic és una realitat". L'economista planteja el debat de la generació energètica distribuïda "i la derogació" immediata "de l'impost al sol.

contador