• L'Ajuntament afirma que a partir de gener es podran tramitar unes "mil llicències"
sede ayuntamiento madrid cibeles

L'Ajuntament de Madrid ha fixat un pla per regular el lloguer de pisos turístics a la capital. A partir d'ara, els habitatges de particulars es podran llogar durant un màxim de 90 dies a l'any com a part de l'economia col·laborativa. Més enllà d'aquest termini, hauran de tenir qualitat d’"allotjament professional" i disposar d'una llicència.

A partir de gener es podran tramitar unes "mil llicències", motiu pel qual el consistori farà un reforç de l'Agència de Llicències per donar resposta a aquells particulars que vulguin llogar els seus pisos al turisme durant més de tres mesos a l'any. Les futures multes no han estat encara abordades per l'Ajuntament, centrat ara en difondre aquesta normativa amb la qual esperen "concitar consens".

Ho ha anunciat aquest dimecres l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en un esmorzar informatiu, durant el qual ha explicat que aquestes mesures responen a una competència municipal, la interpretació de les normes recollides al Pla General d'Ordenació Urbana de 1997. Aquesta proposta passarà avui mateix per la Comissió de Seguiment d'Interpretació del PGOU, òrgan que fins al moment "no s'havia utilitzat sistemàticament".

L'Ajuntament crearà un cens d'habitatges turístics i farà un pla per determinar en quines zones pot haver-hi més hotels

Carmena ha contestat que no necessiten autorització per part de la comunitat per aplicar aquestes mesures perquè el que fa l'Ajuntament és "una interpretació de la norma i aquesta és una competència específica de l'Ajuntament". A més, l'Ajuntament realitzarà un cens d'habitatges turístics i un pla especial que determinarà on pot haver-hi més establiments hotelers en funció de mesuraments relatius als carrers, de la mobilitat i dels ja existents.

L'alcaldessa ha recordat que la regulació darrera de l'activitat turística és competència de la comunitat, via decret, però ha apuntat que aquesta regulació "cal concretar-la" a la ciutat. Es farà amb aquestes mesures, que segueixen la línia d'altres ciutats europees de compatibilitzar l'habitatge personal i la professional. "No volem que això sigui una declaració sinó un pla d'acció", ha reblat.

Aquesta mesura "limitada" en el temps que ha aprovat Madrid segueix els passos de la qual ja va aprovar Balears el passat agost. La llei en aquesta regió impedeix el lloguer turístic en edificis d'habitatges plurifamiliars excepte si es tracta d'un habitatge habitual, que es podrà llogar per un màxim de 60 dies a l'any. A més, a les Balears també es va imposar un sostre real de places turístiques (una mica més de 620.000, tant hoteleres com de lloguer de vacances).

AIRBNB DEMANA UNA "REGULACIÓ COHERENT I JUSTA" A ESPANYA

La regulació del lloguer turístic és competència de cada comunitat autònoma, de manera que cada regió té la seva pròpia forma de vigilar aquest tipus d'allotjament. El director de polítiques públiques per a la regió EMEA d'Airbnb, Patrick Robinson, ha participat avui a Madrid en una taula rodona durant una presentació d'un informe sobre massificació turística, i ha aprofitat per demanar normatives "coherents i impostos adequats".

En paraules de Robinson, Espanya té una normativa i legislació "excessivament complexa". També la plataforma Room Mate Hotels ha opinat de la mateixa manera, i el seu president, Kike Sarasola, ha afirmat que "els lobbys hotelers han criminalitzat els habitatges turístiques". Segons l'opinió de Sarasola, això provoca que no s'aconsegueixin acords amb les comunitats autònomes per regular-los.

contador