macron-motive-les-troupes-larem-pour-une-rentree-perilleuse

El govern del president francès Emmanuel Macron prepara una important rebaixa d'impostos. Segons ha anunciat el primer ministre Edouard Philippe, el Pressupost de 2020 que es presentarà divendres contindrà retallades fiscals per valor de més de 10.000 milions d'euros, dels quals es beneficiaran, principalment, les llars.

"Aquest és un retall d'impostos sense precedents. És un fet que les retallades d'impostos s'han incrementat en resposta a les armilles grogues", ha dit, per la seva banda, el ministre de pressupost Gerald Darmanin a la ràdio France Inter, segons recull Reuters. La decisió de Macron té com a objectiu sufocar els disturbis que es puguin produir en el futur i que provoquin el descarrilament de les reformes econòmiques adoptades.

Cal recordar que el moviment de protesta de les armilles grogues va obligar a Macron a tornar a la reducció d'impostos per a les llars, després d'haver alleujat la càrrega tributària sobre les empreses i els inversors durant els seus primers dos anys en el càrrec. I és que, amb moltes famílies de baixos ingressos lluitant per arribar a final de mes, el president es va enfrontar a una reacció violenta a finals de l'any passat contra el seu impuls a favor dels negocis.

La de les armilles grogues es va convertir en una de les pitjors protestes que s'han viscut a França en dècades. El moviment va anar elevant el to de les seves accions i, en algunes ocasions, va protagonitzar durs enfrontaments amb les forces de seguretat.

LA RETALLADA FISCAL, AL DETALL

Com a resposta a l'onada de protestes que setmana rere setmana sacsejaven els carrers de país, Macron va aprovar una rebaixa fiscal a treballadors i llars en situació de pobresa per valor de 10.000 milions. La d'ara serà la segona tanda, que es divideix entre una retallada de 5.000 milions en l'impost sobre la renda, anunciat el passat mes d'abril, mentre que la resta vindrà d'una rebaixa en l'impost per la residència principal per valor de 3.700 milions d'euros, i de l'extensió de l'exempció d'impostos sobre el pagament de les hores extres, ha explicat Darmanin.

I per poder emprendre aquestes mesures d'alleujament fiscal sense que per això pateixin altres partides pressupostàries, el govern francès seguirà apostant per finançar-se als mercats, on està signant préstecs a taxes d'interès negatives. De fet, espera estalviar-se gràcies a les taxes més baixes del que s'esperava uns 3.000 milions aquest any i 8.000 milions d'euros el 2020, han assenyalat fonts del Ministeri de Finances.

A més, el govern gal també compta amb els ingressos addicionals d'una reforma de la recaptació d'impostos que, segons el ministre de Pressupost, s'espera que rendeixi 2.000 milions d'euros aquest any, 1.000 milions més del previst.

Abans que es deslliguessin les protestes de les armilles grogues, Macron pretenia retallar de forma considerable la despesa pública. No obstant això, aquesta idea sembla haver-se esfumat i si el desig de fer-ho segueix aquí, serà difícil que el govern acabi fent-ho per la por de desencadenar protestes difícils de controlar. De fet, ara les retallades d'impostos es veuen amb millors ulls, atès que l'economia mundial s'està desaccelerant i que Alemanya ja vacil·la sobre si alleujar la seva càrrega fiscal mentre la seva economia trontolla i es troba a un pas de la recessió.

Impulsada per les retallades i menys dependent de les exportacions, l'economia francesa es manté per ara millor que l'alemanya. De fet, el pressupost per al 2020 es basa en previsions de creixement per a aquest any de l'1,4%, que es reduirà marginalment l'any que ve a l'1,3%, segons el Ministeri d'Hisenda gal.

Noticias relacionadas

contador