ep joven aprendizseat
Europa Press - Archivo

La probabilitat de trobar una primera ocupació per als menors de 25 anys ha passat del 10,1% al 2018 al 8,9% al 2019, és a dir, s'ha reduït en 1,2 punts percentuals en tot just dotze mesos, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) analitzats per Asempleo.

La desacceleració en els ritmes de creació d'ocupació comença a fer créixer els desequilibris latents del mercat laboral espanyol. L'anàlisi de les microdades de l'EPA durant el 2019 posa de manifest que per als joves no sols és difícil trobar la seva primera experiència laboral, sinó que la probabilitat de trobar-la s'ha deteriorat durant l'últim any, expliquen.

El contracte temporal continua sent la modalitat més habitual d'incorporar-se al mercat, la qual cosa suposa una modalitat de contracte que "facilita la inserció laboral dels joves sense experiència laboral", és a dir, "el contracte temporal és la clau per a entrar en el mercat de treball espanyol", consideren en Asempleo. No obstant això, el salt cap a la contractació indefinida continua sent molt complex. Així, la probabilitat d'accedir a una primera ocupació a través d'un contracte temporal per a un jove és del 7,9% i a través d'un indefinit és del 0,5%.

Destaca l'augment de la incorporació de joves sense ocupació anterior al sector públic

Per sectors, el comerç i l'hostaleria continuen concentrant la major part de les contractacions de joves sense experiència laboral, acumulant el 43,8% del total al 2019. D'altra banda, destaca l'augment de la incorporació de joves sense ocupació anterior al sector públic, que respon principalment a la cobertura de places públiques als sectors de l'educació i de la sanitat.

Com és el cas amb la probabilitat de trobar la primera ocupació, la de conversió de la temporalitat cap a la modalitat indefinida s'ha reduït per primera vegada des de l'inici de la recuperació econòmica (2014), concretament un 3,4%.

La reducció d'aquesta probabilitat de conversió de contractes temporals en indefinits ha estat més intensa en el cas del sector industrial en general, i en el de la indústria agroalimentària i construcció de maquinària en particular. La indústria extractiva, la construcció i l'agricultura, per part seva, experimenten un augment de la probabilitat de convertir contractes temporals dels joves en indefinits.

Per comunitats autònomes, la probabilitat que els joves aconsegueixin la seva primera ocupació es redueix pràcticament a totes, excepte al centre peninsular i en aquelles altres que han demostrat un major dinamisme en la creació d'ocupació durant els últims trimestres.

Noticias relacionadas

contador