union-europeenne-bruxelles-ue-drapeau-flag 20200317103319

La cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE celebrada aquest dijous ha finalitzat sense cap avanç significatiu i s'ha saldat amb l'únic acord de donar-se quinze dies per trobar una resposta fiscal coordinada que mitigui l'impacte del coronavirus sobre les seves economies.

Després de sis hores de reunió per videoconferència, i després que Itàlia i Espanya rebutgessin un primer document per falta d'ambició econòmica, els líders europeus han pactat donar quinze dies als ministres de Finances de l'eurozona (Eurogrup) perquè presentin propostes per coordinar l'actuació fiscal europea que alleugi les conseqüències de la pandèmia.

"Aquestes propostes haurien de tenir en compte la naturalesa sense precedents de la crisi que la Covid-19 ha causat a totes les nostres economies i la nostra resposta s'intensificarà, si és necessari, amb més actuacions de manera inclusiva i a la llum dels esdeveniments per donar-hi una resposta àmplia", remarca el text pactat finalment per tots els Vint-i-set.

Itàlia i Espanya han rebutjat un primer document per falta d'ambició econòmica

El document també emplaça als responsables econòmics dels governs europeus a buscar "sense dilació" possibilitats per incrementar l'aportació del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que la pròpia institució xifra fins ara en 40.000 milions d'euros. A més, els líders de la UE han demanat al president del Consell europeu, Charles Michel, i a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que preparin una "estratègia de sortida" i un pla "sense precedents" de recuperació econòmica, en consulta amb altres institucions comunitàries, especialment el Banc Central Europeu (BCE).

CAP ESMENT DELS EUROBONS

En una roda de premsa posterior a la trobada, l'ex-primer ministre belga ha parlat de la divisió entre les capitals, afirmant que els líders han tingut un "fort debat polític". "Ha estat útil i necessari, perquè demostra que en molts temes estem d'acord, però en uns altres hem de continuar amb el diàleg per poder estar units", ha explicat.

El tema que més enfronta els governs europeus és la possibilitat de posar en marxa un instrument de deute mutualitzat, els anomenats eurobons, com defensen un grup de països liderat per Espanya, França i Itàlia, però que d'altres rebutgen de pla, com ara Alemanya, Països Baixos, Finlàndia o Àustria.

Caldrà actuar per garantir un pressupost europeu "sòlid" i que el mercat únic torni a funcionar correctament

El text pactat per les capitals ni tan sols no esmenta la possibilitat d'emetre deute europeu i, preguntat per aquesta qüestió, Michel s'ha limitat a afirmar que els líders han debatut "totes les diferents possibilitats" que hi ha sobre la taula, i ha recordat que és l'Eurogrup el fòrum oportú per concretar les propostes.

Respecte al que han denominat "estratègia de sortida", Von der Leyen ha assenyalat que estarà basada en dos enfocaments. En primer lloc, estudiar amb experts epidemiòlegs el calendari i el ritme per anar aixecant les mesures de confinament i "quines regions" poden fer-ho. "Estem fent models dels diferents escenaris", ha avançat l'alemanya. I en segon lloc, en el pla econòmic caldrà actuar per garantir, d'una banda, un pressupost europeu "sòlid", i per un altre, garantir que el mercat únic torna a funcionar correctament i s'asseguren les cadenes de subministrament i el flux de béns.

Respecte a aquesta qüestió, els caps d'Estat i de Govern s'han compromès a assegurar-ne el bon funcionament mentre duri la pandèmia i malgrat el tancament temporal de les fronteres interiors per part de 12 països del bloc, amb l'objectiu que no es generin problemes de manca de provisió per raons d'embussos als controls i perquè els europeus que intentin arribar al seu país de residència puguin transitar sense problemes.

A més, els líders europeus han garantit que combatran la desinformació o 'fake news' vinculada a la pandèmia de Covid-19 a través d'una comunicació "transparent, oportuna i basada en fets".

Noticias relacionadas

contador