maria jesús montero rueda de prensa moncloa

El Consell General d'Economistes sol·licita a la Ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, algunes mesures en qüestions tributàries, com ara ampliar els terminis d'ingrés de les autoliquidacions, o adequar el càlcul del pagament fraccionat en l'Impost de Societats. En una carta, reconeixen que la situació "és molt difícil", ja que "són moltes les necessitats que cal atendre".

Encara que els economistes diuen que aprecien el que s'ha fet fins ara, com la flexibilització d'ajornaments d'autoliquidacions per a les pimes i l'ampliació de determinats terminis dels procediments tributaris, creuen que s'hauria de fer un pas més en alguns aspectes.

"Segur que es poden arbitrar moltes solucions tècniques, i totes tindran avantatges i inconvenients, però nosaltres ens atrevirem a apuntar-ne una": demanen a Hisenda l'ampliació dels terminis d'ingrés de les autoliquidacions que vencen a partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma, establint un segon venciment alternatiu fins a l'1 de juny, tret que l'estat d'alarma s'ampliï fins al 3 de maig, i en aquest cas s'ampliarà pels dies que excedeixi d'aquesta data.

Consideren que les seves propostes "aconseguiran un cert manteniment d'ingressos"

D'aquesta forma, expliquen, els contribuents que vulguin presentar les autoliquidacions en termini podran fer-ho i, si són pimes, conservaran la possibilitat d'ajornar el pagament sis mesos, i fins a 30.000 euros, de manera gairebé automàtica. D'altra banda, assenyalen que l'Estat només veuria diferits els ingressos de la resta de contribuents poc més d'un mes i s'obviarien els problemes que tenen les empreses per elaborar les seves declaracions a causa de les restriccions de la mobilitat vigents durant l'estat d'alarma.

A més, els economistes creuen convenient que els contribuents de l'Impost de societats puguin modificar l'opció de càlcul del pagament fraccionat de l'impost en presentar la declaració del primer d'ells. "Aquesta mesura permetrà adequar els pagaments fraccionats de 2020 a la base imposable d'aquest exercici, també per als contribuents el volum d'operacions dels quals no hagi superat els 6 milions d'euros els 12 mesos anteriors a l'inici de l'exercici", afirmen.

Consideren que aquestes propostes "aconseguiran ajuntar un cert manteniment d'ingressos, perquè l'Estat pugui continuar atenent les extraordinàries despeses que aquesta situació exigeix, que els contribuents puguin complir efectivament amb les seves obligacions tributàries".

A més, a la carta també reconeixen que "la situació és molt difícil, que són moltes les necessitats que cal atendre, començant per la ingent despesa sanitària, que ha de ser la màxima prioritat en aquests moments, i seguint pels treballadors que no poden treballar i per les empreses que han d'interrompre la seva activitat o que la veuen reduïda a la mínima expressió".

Una situació que "suposa una despesa social i assistencial de grandíssimes proporcions. Tot això, som conscients que està ocasionant un important problema per als comptes públics", expressen, alhora que creuen que "el Govern, davant aquesta situació ha reaccionat, com ha de ser, tapant vies d'aigua, amb l'objectiu que el problema sigui transitori i que no es cronifiqui quan es pugui reprendre l'activitat, comptant amb uns recursos molt limitats, ara com ara amb una difusa ajuda de la UE encara pendent de concretar, i havent de prendre decisions a tota velocitat", conclouen.

contador