ep la bandera arcoirisla celebracionorgullo gaymadrid 20190711212405
MARTA FERNÁNDEZ/EUROPA PRESS - Archivo

Madrid recupera una de les celebracions més populars: la festa de l'Orgull. Després que el 2020 havia de celebrar-se de manera virtual a causa de les condicions de la pandèmia de la Covid-19, aquest any la reivindicació torna als carrers. Això sí, sense descuidar la seguretat. Uns condicionants que frenen a l'hora de fer càlculs econòmics.

Durant els últims anys, MADO (Madrid Orgull) ha aconseguit congregar més de 3 milions de persones que han participat en les seves activitats generant a la ciutat uns ingressos d'uns 200 milions d'euros. Aquest any les estimacions són optimistes i, tot i que preveuen que no s'assolirà encara la xifra prepandemia, sí que esperen que es quedi molt a prop, en funció de la resposta dels assistents i les restriccions a causa de les mesures de seguretat i aforaments. I és que l'edició de 2021 no serà tan nombrosa com les anteriors.

Tot i que la situació epidemiològica està més controlada gràcies a l'avanç en el procés de vacunació a tot el país i a l'acompliment de les mesures de protecció, els organitzadors asseguren que vetllaran en tot moment per evitar que es produeixin contagis i brots de Covid-19, animant a tothom a participar amb l'objectiu no només de reivindicar aquest moviment i els seus drets, sinó també que no es perdi l'ambient festiu i el revulsiu econòmic que Espanya necessita.

De fet, al maig, el govern espanyol assegurava voler atorgar a l'Orgull de Madrid la declaració de Festa d'Interès Turístic Nacional, per la qual cosa el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme treballa amb l'Ajuntament de la capital per aconseguir aquesta distinció. "Anem a sol·licitar a l'Ajuntament de Madrid la declaració de Festa d'Interès Turístic Nacional. Crec que l'Orgull es mereix tenir aquesta categorització que dona la secretaria d'Estat de Turisme, així que anem a demanar a l'Ajuntament treballar, perquè molt aviat l'Orgull tingui aquesta distinció", afirmava la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Pel que fa a la programació que s'ha preparat per intentar recuperar la normalitat en la mesura possible, aquest 2021 la famosa manifestació de Madrid no tindrà carrosses ni escenaris i la programació no inclou concerts ni esdeveniments multitudinaris, però sí activitats culturals i educatives en espais tancats i amb control d'aforament i tallers en línia. Els actes tindran lloc del 25 de juny al 4 de juliol.

L'acte principal tindrà lloc a les 20.00 hores de dissabte 3 de juliol, quan es durà a terme una "manifestació política i segura". Serà l'únic acte massiu, en què els participants hauran de guardar la distància de seguretat, utilitzar mascareta, malgrat que ja no serà obligatòria en exteriors, i inscriure prèviament per tenir un control d'aforament. La manifestació, el recorregut partirà de la Glorieta de Carles V, acabarà a la plaça de Colón com a símbol de denúncia dels discursos d'odi i de reconquesta d'un espai monopolitzat per la ultradreta. S'hi llegirà un manifest.

contador