ep archivo   un hombre entra a la oficina de empleo de acacias a 4 de octubre de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'afiliació mitjana augmenta en 117.049 persones, en termes desestacionalitzats, durant el període que va des de la meitat de febrer fins a la meitat de març respecte a la mitjana de les dues quinzenes anteriors, segons les dades avançades pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

L'augment registrat durant aquest període és superior a l'observat al febrer, quan es va produir un increment de 81.808 afiliats, i també se situa per sobre del creixement mitjà quinzenal registrat durant els darrers tres mesos (42.688). Com destaca el Ministeri, la creació d'ocupació s'accelera i gairebé triplica la mitjana dels darrers tres mesos.

Amb les últimes dades disponibles, el nombre total d'ocupats se situa en 20.450.615, amb un increment de 688.747 respecte al tancament del 2021. A més, l'augment de l'ocupació des dels nivells prepandèmia arriba a les 991.135 persones.

Des del començament del 2023, la Seguretat Social ha sumat 209.721 afiliats.

El Ministeri recorda que, des del gener del 2023, ofereix una estadística d'afiliació quinzenal que es recolza en dos avenços que proporcionen una visió més nítida de l'evolució de l'afiliació i que permeten fer un seguiment del mercat de treball amb dades més freqüents que la mensual, únics disponibles fins a aquesta data.

La primera novetat són els nous factors de desestacionalització mensuals, que contemplen en la seva elaboració tant els anys de més impacte de la pandèmia (2020 i 2021) com el primer any complet de recuperació (2022). Amb això, es millora la precisió de lʻajust estacional; fins aleshores, el darrer any utilitzat en l'estimació era el 2019. El segon avenç és l'ajust estacional de dades diàries, amb una metodologia que permet depurar les xifres diàries d'afiliació dels efectes d'estacionalitat i de calendari. Amb ells, es pot fer un seguiment del mercat laboral amb dades de més freqüència (setmanal, quinzenal) que la mensual.

Per tal que les estimacions de dades ajustades en sèries d'alta freqüència que es publiquin siguin consistents amb les dades ajustades d'estacionalitat de periodicitat mensual, es fa un ajustament que garanteix la coherència, i s'obté així un factor diari completament compatible amb el mensual.

Noticias relacionadas

contador