ep aceite de oliva archivo
CONGRESO MUNDIAL DEL ACEITE DE OLIVA

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat al Ministeri d'Agricultura que faci "inspeccions immediates" per garantir un control de la cadena de producció de l'oli d'oliva per evitar "els abusos i l'especulació" que es puguin produir i que tenen efectes negatius tant per al sector com per als agricultors, i especialment per als consumidors.

Un estudi comparatiu de preus de l'oli d'oliva verge extra de marca de distribució a la venda a 20 cadenes de supermercats d'Espanya, Itàlia, França i Portugal, realitzat per l'OCU, revela l'elevat preu d'aquest aliment bàsic al nostre país.

El preu mitjà actual de l'oli d'oliva verge extra de marca blanca a Espanya és de 8,72 euros/litre, enfront dels 8,21 euros/litre que té a Itàlia, els 7,95 euros/litre a França i els 6 ,86 euros/litre a Portugal. És a dir, aquest tipus d'oli d'oliva, el més consumit al nostre país, és un 6% més car que a Itàlia, un 16% més car que a França i un 27% més car que a Portugal.

Segons l'OCU, el tipus impositiu diferent de l'IVA sobre l'oli als països veïns no explica les notables diferències en el nivell de preus. A Espanya és del 5%; a Itàlia, del 4%; ia França, del 5,5%. I encara que a Portugal és del 0%, és també el país amb la diferència més gran de preu, cosa que minimitza el seu efecte en comparar-lo amb l'oli a la venda a Espanya.

Per a l'OCU resulta "inexplicable" que, sent Espanya el principal productor mundial d'oli d'oliva, tingui actualment uns preus de l'oli de màxima categoria sensiblement superiors als de països del seu entorn.

contador