petroleo, canarias

Un funcionari d'alt nivell ha assegurat que l’Iran no es plantejarà una congelació de la producció de petroli fins que arribi al seu nivell anterior a les sancions sobre la producció, és a dir, als 4,2 milions de barrils per dia. «Mentre això no passi, no acceptarà cap límit en la seva producció de petroli», ha afirmat. I ha quedat clar, una vegada més.

Qui ha fet aquestes declaracions és Mehdi Hosseini, que dirigeix el comitè de revisió dels contractes de petroli al Ministeri de Petroli de l'Iran. La raó és molt simple, segons el funcionari: congelar la producció en aquests moments seria una continuació de les sancions imposades al país com a resultat del seu polèmic programa nuclear.

En tot cas, tal com apunta AJC.com, aquesta declaració segueix la línia de declaracions anteriors de l'Iran sobre aquest punt en un debat que fins i tot va mantenir el país allunyat de la reunió de productors globals que es va dur a terme a Doha la setmana passada sobre la possibilitat de congelar la producció. Una reunió en la qual, dit sigui de passada, no es va arribar a cap acord.

Hosseini ha dit: «La nostra producció abans d'aplicar-se les sancions era del voltant de 4,2 milions de barrils per dia (mbd); per tant, no podem acceptar cap altra xifra que suposi una producció menor».

UN ACORD ENTRE PRODUCTORS

No obstant això, un dia abans, el president del Parlament iranià, Ali Lariyani, afirmava que els productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els que es troben fora del càrtel han d'arribar a un acord per estabilitzar el mercat. «Els països de l'OPEP i els que no formen part de l'organització han de prendre les decisions oportunes per calibrar aquesta qüestió», assenyala Lariyani. Tot això, en al·lusió a una possible congelació de la producció, en unes declaracions a la premsa en el III Fòrum Nacional de Petroli i Gas de Rússia, recollides per Efe.

contador