• El novembre la inflació va pujar un 0,4% respecte al mes anterior
  • Es tracta de les dades definitives que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE)
  • A Catalunya, la inflació puja tres dècimes respecte al mes anterior i un 1,1% en taxa interanual
Gasolina_630

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% al novembre respecte al mes anterior, però va mantenir la seva taxa interanual en el 0,7%, encadenant així la seva tercera taxa positiva després de la de setembre (0,2%) i octubre (0,7%), segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC frena la ratxa de sis mesos consecutius d'increments que venia registrat en mantenir sense canvis la taxa interanual al novembre

La taxa interanual coincideix amb l'avançada per Estadística a la fi del mes passat, no així la mensual, que és una desena superior a la inicialment estimada, segons recull Europa Press. Amb el manteniment de la taxa interanual al novembre, l'IPC frena una ratxa de sis mesos consecutius d'increments després d'haver augmentat una desena al maig, dues desenes al juny, altres dues al juliol, cinc a l'agost, tres el setembre i cinc a l'octubre.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir en el 0,8% al novembre, una desena per sobre de la taxa general de l'IPC. Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar al novembre la seva taxa anual en el 0,5%, la mateixa que a l'octubre.

BAIXA LA GASOLINA

L'estabilitat de l'IPC interanual al novembre es deu al fet que el descens experimentat pels preus dels carburants s'ha vist compensat per altres factors, com la pujada dels preus del transport aeri i l'evolució dels viatges organitzats i les hortalisses fresques i llegums. En concret, el grup de transport va retallar tres desenes la seva taxa interanual, fins a l'1,4%, per l'abaratiment dels carburants. En sentit contrari, al novembre es van incrementar els preus del transport aeri, enfront de la reculada que van registrar en 2015.

El descens dels preus dels carburants s'ha vist compensat per altres factors, com la pujada dels preus del transport aeri

En contrast amb la reducció de la taxa interanual del grup de transport, va pujar la d'oci i cultura, tres desenes, fins al -1,6%, per l'estabilitat dels preus dels viatges organitzats enfront del descens que van experimentar al novembre de 2015. També es va incrementar, en aquest cas una desena, fins al 0,4%, la taxa interanual dels aliments i begudes no alcohòliques com a conseqüència de la menor reculada dels preus dels llegums i hortalisses fresques enfront del registrat l'any anterior.

En termes mensuals (novembre sobre octubre), l'IPC va pujar un 0,4%, igualant el repunt experimentat en el mateix mes de 2015. Aquest increment mensual dels preus es deu als últims efectes de la temporada d'hivern en vestit i calçat i a l'encariment de l'electricitat.

Quant als resultats per comunitats autònomes, la taxa anual de l'IPC va disminuir en vuit regions, es va mantenir en sis i va augmentar en tres. Els majors descensos de la taxa anual, explica l'INE, es van registrar Cantàbria (0,6%) i Principat d'Astúries (0,8%), en tots dos casos amb baixades de dues desenes. Per la seva banda, Canàries va registrar la major pujada, de dues desenes, la qual cosa situa la seva taxa anual en el 0,8%.

LA TAXA DE L'IPC A CATALUNYA SE SITUA A L'1,1%

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va pujar tres desenes el passat mes de novembre respecte a octubre per l'augment dels preus del vestit i el calçat, principalment, mentre que la taxa interanual es va situar en l'1,1,% segons dades fetes públiques aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Catalunya és la comunitat amb la taxa anual més alta, amb un 1%.

contador