ep tiendas tienda size tiendas de fuencarral tienda de zapatos compras compra gente comprando precio
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) espanyol va pujar un 0,2% el novembre en relació amb el mes anterior i va mantenir la seva taxa interanual al -0,8% a causa que l'encariment de l'electricitat es va compensar amb el descens dels preus dels aliments i dels paquets turístics.

Amb la dada de novembre, l'IPC interanual encadena la seva vuitena taxa negativa consecutiva, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

L'organisme estadístic ha atribuït l'estabilitat de la taxa interanual de l'IPC al novembre al repunt dels preus de l'electricitat i del gasoil per a calefacció, davant el descens que van experimentar el novembre de 2019, així com a l'abaratiment dels paquets turístics i dels aliments, especialment de les fruites i, en menor mesura, de les llegums i hortalisses. També va influir l'estabilitat dels preus del peix i el marisc, que l'any passat van augmentar.

Al penúltim mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual al -0,8%, una dècima per sobre de la d'octubre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima el novembre, fins al 0,2%, de manera que se situa un punt per sobre de la taxa d'IPC general.

En taxa mensual (novembre sobre octubre), l'IPC va pujar un 0,2% al penúltim mes de l'any, el mateix creixement que es va registrar el novembre de 2019.

L'INE explica que en l'IPC de novembre s'ha prosseguit amb la recollida presencial dels preus, mantenint-se la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha estat possible o convenient realitzar-la de manera presencial.

Noticias relacionadas

contador