ep archivo - precios ipc inflacion consumo frutas naranjas compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

L'IPC d'Espanya ha pujat un 1% el març respecte al mes anterior i ha situat la seva taxa interanual a l'1,3%, gairebé 1,5 punts per sobre de la registrada al febrer (0,0%), segons les dades recollides i publicades per l'INE aquest dimecres.

Amb aquest repunt, amb què l'IPC anual encadena la seva tercera taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa gairebé dos anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des d'abril de 2019, quan s'ha situat a l'1,5%.

Així mateix, la taxa interanual de la inflació no registrava una pujada de cop tan voluminosa (d'1,3 punts) des de finals del 2016, quan va passar de l'1,6% al desembre d'aquest any al 3% al gener de 2017.

Al fort increment dels preus al març ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubricants per al transport personal, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar al març de 2020.

Per contra, l'INE destaca l'estabilitat dels preus en els serveis de telefonia i fax registrada al març, cosa que va provocar que el grup de telecomunicacions reduís la seva taxa interanual gairebé 1,5 punts, fins al -4,9%.

També va baixar la taxa interanual d'aliments i begudes no alcohòliques, dues dècimes, fins a l'1,4%, per l'abaratiment del peix i del marisc.

En taxa mensual (març, sobre febrer), l'IPC es va disparar un 1%, el seu major repunt mensual des d'octubre de 2019, impulsat per l'encariment de la llum, dels carburants i del vestit i el calçat per l'inici de la temporada primavera-estiu.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va situar al març al 0,3%, la mateixa taxa que al febrer i un punt per sota de la taxa general.

Al tercer mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual a l'1,2%, gairebé 1,5 punts més que el mes anterior. En taxa mensual, l'IPCH va pujar un 1,9%.

Des del passat mes de gener, l'IPC inclou les noves ponderacions que ha assignat l'INE a la cistella de la compra per adaptar aquest indicador durant aquest any als nous hàbits de consum derivats de la pandèmia.

D'aquesta manera, el grup que més pes ha guanyat en la cistella de la compra és el dels aliments i begudes no alcohòliques. Perden pes, en canvi, el vestit i el calçat, el transport, l'oci i la cultura i hotels, cafès i restaurants, entre d'altres.

Noticias relacionadas

contador