ep bombilla bombillas luz electricidad energia 20190510122003
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar variació al setembre en relació al mes anterior i va retallar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,1%, el seu menor nivell des de l'agost de 2016, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de setembre a l'abaratiment de l'electricitat, del gas, dels carburants, dels automòbils, i d'alguns aliments, com les llegums i hortalisses i el pa i els cereals.

La taxa interanual de setembre és la trenta-setena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,1% superiors als de fa un any. Amb la dada de setembre, l'IPC interanual continua la via baixista després que a l'agost baixés altres dues dècimes i se situés al 0,3%.

El descens es deu a l'abaratiment de l'electricitat, del gas, dels carburants, dels automòbils, i d'alguns aliments

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar una dècima al setembre, fins a l'1%, de manera que se situa gairebé un punt per sobre de l'IPC general.

Durant el novè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 0,2%, dues dècimes menys que a l'agost.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir al setembre al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar 1,5 punts la seva taxa anual, fins al -4,8%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar dues dècimes, fins al 0,0%, pel menor cost dels carburants i dels automòbils; i els aliments, que van reduir la seva taxa anual una dècima, fins al 0,9%, per l'abaratiment de llegums, hortalisses, pa i cereals i l'estabilitat dels preus del peix i marisc. Per contra, les fruites es van encarir al setembre.

Noticias relacionadas

contador