ep archivo - precios ipc inflacion consumo verduras hortalizas compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1% al març en relació al mes anterior i va situar la seva taxa interanual a l'1,3%, gairebé 1,5 punts per sobre de la de febrer (0,0%), segons les dades avançades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seva tercera taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa gairebé dos anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des d'abril de 2019, quan es va situar a l'1,5%.

Així mateix, la taxa interanual de la inflació no registrava una pujada de cop tan inflada (d'1,3 punts) des de finals de 2016, quan va passar de l'1,6% el desembre d'aquest any al 3% al gener de 2017.

Al fort increment dels preus al març ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat i dels carburants, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar al març de 2020.

En taxa mensual (març sobre febrer), l'IPC es va disparar un 1%, el seu major repunt mensual des d'octubre de 2019.

L'INE incorpora a l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que xifra per a març en un 0,3% interanual, la mateixa taxa que al febrer i un punt per sota de la taxa general.

Al tercer mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual a l'1,2%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCH augmentaria amb 1,5 punts respecte al mes anterior.

Per part seva, l'indicador avançat de l'IPCH va pujar un 1,9% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de març el pròxim 14 d'abril.

contador