ep bombilla energia electrica
EUROPA PRESS - Archivo

L'oficina estadística europea, Eurostat, ha confirmat aquest divendres la desacceleració de la inflació de la zona euro al mes d'octubre. La seva primera estimació va ser d'un retrocés al 0,7% en l'Índex de Preus a l'Consum (IPC), que ara ha corroborat. La raó, la caiguda que han patit els preus de l'energia.

La dada final ha confirmat que la inflació s'ha situat l'octubre per sota del 0,8% registrat al setembre. Una desacceleració que està directament relacionada amb la caiguda del 3,1% en els preus de l'energia, cosa que ha compensat la taxa d'inflació de l'1,5% registrada en els serveis i en els aliments, l'alcohol i el tabac, segons Eurostat.

Tot i que els analistes esperen que aquesta situació canviï. "Confiem que la tendència a la baixa de la inflació energètica s'estigui invertint ara -a causa d'un canvi en els efectes de base de la taxa interanual dels preus del petroli-, cosa que farà que la inflació general torni a situar-se lleugerament per sota de l'1,5% durant els pròxims mesos", diuen des de Pantheon Macroeconomics.

D'altra banda, cal destacar que l'indicador d'inflació més estret, que elimina la volatilitat dels preus de l'energia i dels aliments no elaborats i que és supervisat de prop pel Banc Central Europeu (BCE), s'ha situat a l'1,2%, sense canvis des de setembre, cosa que confirma també la primera estimació de l'oficina estadística, recull Reuters.

Excloent-ne l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, la inflació va créixer un 1,1% l'octubre, davant l'1,0% de setembre. Encara que tal i com ha explicat Eurostat, el superàvit comercial del bloc es va expandir a 18.700 milions d'euros al setembre, per sobre dels 12.600 milions registrats al setembre de 2018. Un creixement que també s'ha produït davant del superàvit de 14.700 milions registrat l'agost.

Tot i les tensions comercials, el bloc va augmentar un 5,2% les seves exportacions de béns a la resta del món al setembre en comparació amb l'any anterior, més que compensant un augment del 2,1% en les importacions.

contador