ep archivo   turistas playa sol verano
GVA - Archivo

La pandèmia de la Covid-19 continuarà afectant el sector turístic ia Espanya, un dels principals destinacions mundials, i això podria suposar un descens d'entre l'1,4 i el 2,3% del seu PIB per al 2021, segons un informe de l'Agència de les Nacions Unides per al Comerç i al Desenvolupament (UNCTAD).

Aquest percentatge, que l'informe calcula per a tota la regió de la Mediterrània europeu i inclou també destinacions com Itàlia i Grècia, podria ser fins i tot lleugerament pitjor per a Espanya, a causa de la major importància del turisme en l'economia nacional, va dir a Efe l'analista de la UNCTAD, Ralf Peters.

"Podem assumir que la situació a Espanya sigui una mica pitjor que la xifra general de la regió i a l'escenari més pessimista, per exemple, podria rondar al 2,8%", va destacar Peters, després de recordar que aproximadament un 12% del producte interior brut (PIB) espanyol depèn del turisme.

De la mateixa manera, l'efecte de dissuasió que té la pandèmia en els viatges internacionals podria causar al mercat laboral no especialitzat d'Espanya i la resta de l'Europa Mediterrània un descens de l'ocupació d'entre el 0,7 i l'1,6%.

Els diferents escenaris que contempla l'informe d'UNCTAD, elaborat en col·laboració amb l'Organització Mundial del Turisme (OMT), tenen en compte factors com el ritme de vacunació, la prevenció de noves possibles onades del coronavirus, la confiança en viatjar dels turistes i el panorama econòmic global.

A nivell global, l'informe estima que el turisme global perdrà entre 1,7 i 2,4 bilions de dòlars el 2021, enfront dels 2,4 bilions perduts l'any passat per la pandèmia.

contador