• Indiquen que el cost de l'huracà podria ser de 130.000 milions de dòlars
irma
Europa Press

L'huracà Irma va aconseguir dimarts el nivell cinc en l'escala Saffir-Simpson, la màxima categoria, en la seva ruta cap al Carib i la zona sud dels Estats Units, segons l'últim balanç del Centre Nacional d'Huracans (CNH) nord-americà. Amb tot això, els analistes de Barclays han assenyalat que podria ser el pitjor huracà de la història dels EUA. A més, el CNH l’ha declarat com "un cicló extremadament perillós" amb vents de 280 quilòmetres per hora.

Així, segons un estudi de Barclays, recollit per la CNBC, xifren que els danys causats per Irma podrien oscil·lar entre els 120.000 i els 130.000 milions de dòlars. De fet, estimen que el dany podria ser pitjor que el causat pel Katrina el 2005.

Jay Gelb, director gerent d'assegurances de Barclays, apunta que s'ha estimat aquests danys per la magnitud de la tempesta, i sobretot pel potencial, així com per l'impacte en zones altament poblades, els danys en béns assegurats que Irma causarà a Florida "podrien ser els majors que han sofert mai als EUA".

La tempesta va tocar les illes Leeward d'Antigua i Barbuda a les primeres hores del matí de dimecres. El govern va instar els residents a refugiar-se a l'interior o buscar protecció contra l'"atac" d'Irma en una declaració que es va tancar amb: "Que Déu ens protegeixi a tots".

Els habitants de Florida es preparen per a l'arribada d'Irma, el major huracà mai registrat en l'Oceà Atlàntic. El fenomen avançava dimecres cap a les illes del nord del Carib amb una barreja de forts vents, onatge i pluja i s'espera que arribi a l'estat de Florida de manera imminent.

Al mercat de les matèries primeres, el petroli cotitza amb pujades de l'1% de mitjana. Així, el barril de West Texas, de referència als EUA, cotitza amb un avanç de 0,95% i se situa per sobre dels 49 dòlars. Per la seva banda, el barril de Brent, de referència a Europa, puja un 1,39% fins als 54,13 dòlars.

Les refineries del golf de Mèxic estan reprenent gradualment la seva activitat i, al mateix temps, tornant a la normalitat pel que fa a la demanda de cru, la seva matèria primera més important. Harvey va arribar a la costa de Texas a finals del passat 25 d'agost i el seu apogeu ha eliminat gairebé un quart de tota la capacitat de refinació nord-americà. L'AIE (Agència Internacional de l'Energia) ha reiterat que el pas del Harvey no implicarà la necessitat d'alliberar reserves de petroli.

De tornada a l'huracà Irma, l'avió oficial de la companyia Alitalia en què el Papa Francisco viatja cap a Colòmbia desviarà la seva ruta per evitar l'huracà Irma de categoria 5, que actualment està situat a la regió de les Antilles menors. Segons ha informat el Vaticà, el vol AZ4000 s'ha enlairat a les 11.00 hores locals (09.00 GMT) de l'aeroport romà de Fiumicino i aterrarà a l'aeroport internacional de Bogotà al voltant de les 16.30 (hora local).

Noticias relacionadas

contador