ep archivo   gita gopinath economista jefe del fmi
FMI - Archivo

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l'alça les previsions de creixement econòmic per a la Xina el 2023 i el 2024, fins al 5,4% i el 4,6%, respectivament, quatre dècimes per sobre de les projeccions d'octubre a causa d'uns resultats del tercer trimestre millors del que s'esperava i als recents anuncis de mesures polítiques.

L'organisme ha destacat que la desacceleració en el creixement del gegant asiàtic el proper any és conseqüència d'una debilitat contínua al mercat immobiliari i una demanda externa moderada.

La primera subdirectora gerent de l'FMI, Gita Gopinath, ha explicat que, durant les darreres dècades, la Xina ha superat altres nacions amb nivells similars de desenvolupament.

Tot i això, el creixement impulsat pel crèdit de la Xina durant els últims anys ha estat acompanyat de creixents desequilibris i vulnerabilitats. "Es van utilitzar estalvis de les llars excessivament elevades per finançar infraestructures i inversions residencials amb rendiments decreixents, cosa que va donar lloc a nivells elevats de deute", ha subratllat.

Així mateix, la ràpida expansió del sector immobiliari ha provocat un excés d'oferta d'habitatges a determinades zones, mentre que l'augment dels preus ha provocat pressions sobre l'assequibilitat.

Amb tot, des de l'FMI han ressaltat que és benvingut l'objectiu de les autoritats d'aconseguir l'ajustament necessari al mercat immobiliari. "El desafiament és minimitzar els costos econòmics i contenir els riscos per a l'estabilitat macrofinancera. És important destacar que la Conferència Central de Treball Financer recentment conclosa va anunciar prioritats a mitjà termini, amb un enfocament benvingut en els riscos del sector immobiliari, el deute dels governs locals i els bancs petits i mitjans", ha afegit Gopinath.

Tot i això, l'organisme, tot i valorar positivament les mesures posades en marxa per recolzar el mercat immobiliari, veu necessari fer més per assegurar una recuperació més ràpida i menors costos econòmics durant la transició.

"Un paquet de polítiques integral hauria d'incloure mesures per accelerar la sortida dels promotors immobiliaris no viables, eliminar els impediments a l'ajust dels preus de l'habitatge, assignar fons addicionals del govern central per a la finalització dels habitatges i ajudar els promotors viables a reparar els balanços i adaptar-se a un mercat immobiliari més petit", ha remarcat la primera subdirectora gerent de l'FMI.

Gopinath també ha considerat que "es necessiten polítiques macroeconòmiques de suport per impulsar l'activitat enmig del necessari ajustament del sector immobiliari i reformes estructurals per abordar el deute dels governs locals. Una reorientació de la despesa fiscal cap a les llars i una flexibilització addicional a través de les taxes d'interès donarien suport al creixement i la inversió. Una flexibilitat més gran del tipus de canvi ajudaria a absorbir els xocs externs i a enfortir la transmissió de la política monetària”.

Respecte a la inflació, es projecta que la subjacent augmentarà al 2,1% per a finals del 2024 a mesura que la bretxa de producció es continuï reduint. A mitjà termini, s'estima que el creixement disminuirà gradualment fins al voltant del 3,5% per al 2028 enmig de vents en contra a causa de la feble productivitat i l'envelliment de la població.

"El creixent lideratge de la Xina per abordar els desafiaments globals, com la crisi climàtica i de deute, és vital per a la Xina i el món. El paper de la Xina en el suport a la reestructuració del deute a països vulnerables i de baixos ingressos és benvingut i cal un progrés continu per a un alleugeriment oportú del deute", ha conclòs Gopinath.

Noticias relacionadas

contador